muffiny
Moderator: Moderatorzy
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
Niekoniecznie. Ja większość słodkich wypieków robię na bazie przepisów glutenowych, zamieniając mąkę i proszek na nasze. A jeśli chodzi o ciasta i mufinki, to bg są naprawdę przepyszne
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: ndz 18 mar, 2012 22:19
- Lokalizacja: Polska
Witam,
jestem nowa na forum ale bardzo długi okres korzystałam z Waszych przepisów oraz wskazówek. Ostatnio udało mi się upiec muffiny, które okazały się bardzo dobre.
Przepis zaczerpnełam z tej strony http://slodkowytrawnie.blox.pl/strony/muffinki.html, po czym go zmodyfikowałam.
•½ do ¾ szklanki cukru (ilość zależna od dodatków),
•szczypta soli,
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
•ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego,
•100 g masła rozpuszczonego wcześniej,
•1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty, można dodać jeszcze ¼ szklanki),
•2 jajka,
• 2 łyżki kakao
oraz mieszanka mąk:1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej, 1/3 szklanki mąki z amarantusa oraz 1/3 szkl. mąki jaglanej.
w sumie powinno być 2,5 - 3 szklanki mąki.
•Piekarnik nagrzać do 180-210 °C.
•W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
•Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i ewentualne dodatki, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
•Piec przez 20-25 minut.
Ja sama robiłam mąkę z ryżu i struktura muffinek wyszła bardzo ciekawa. Osobiście polecam ten przepis:)
jestem nowa na forum ale bardzo długi okres korzystałam z Waszych przepisów oraz wskazówek. Ostatnio udało mi się upiec muffiny, które okazały się bardzo dobre.
Przepis zaczerpnełam z tej strony http://slodkowytrawnie.blox.pl/strony/muffinki.html, po czym go zmodyfikowałam.
•½ do ¾ szklanki cukru (ilość zależna od dodatków),
•szczypta soli,
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
•ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego,
•100 g masła rozpuszczonego wcześniej,
•1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty, można dodać jeszcze ¼ szklanki),
•2 jajka,
• 2 łyżki kakao
oraz mieszanka mąk:1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej, 1/3 szklanki mąki z amarantusa oraz 1/3 szkl. mąki jaglanej.
w sumie powinno być 2,5 - 3 szklanki mąki.
•Piekarnik nagrzać do 180-210 °C.
•W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
•Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i ewentualne dodatki, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
•Piec przez 20-25 minut.
Ja sama robiłam mąkę z ryżu i struktura muffinek wyszła bardzo ciekawa. Osobiście polecam ten przepis:)