muffiny

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

muffiny

Post autor: Jola-Gabrysia »

Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Szkoda że nie ma przepisu na bg.
Nasze muffiny mogą mieć inne proporcje składników ;) .
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Niekoniecznie. Ja większość słodkich wypieków robię na bazie przepisów glutenowych, zamieniając mąkę i proszek na nasze. A jeśli chodzi o ciasta i mufinki, to bg są naprawdę przepyszne <lala>
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
monika198710
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: ndz 18 mar, 2012 22:19
Lokalizacja: Polska

Post autor: monika198710 »

Witam,
jestem nowa na forum ale bardzo długi okres korzystałam z Waszych przepisów oraz wskazówek. Ostatnio udało mi się upiec muffiny, które okazały się bardzo dobre.
Przepis zaczerpnełam z tej strony http://slodkowytrawnie.blox.pl/strony/muffinki.html, po czym go zmodyfikowałam.

•½ do ¾ szklanki cukru (ilość zależna od dodatków),
•szczypta soli,
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
•ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego,
•100 g masła rozpuszczonego wcześniej,
•1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty, można dodać jeszcze ¼ szklanki),
•2 jajka,
• 2 łyżki kakao
oraz mieszanka mąk:1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej, 1/3 szklanki mąki z amarantusa oraz 1/3 szkl. mąki jaglanej.
w sumie powinno być 2,5 - 3 szklanki mąki.

•Piekarnik nagrzać do 180-210 °C.
•W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
•Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i ewentualne dodatki, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
•Piec przez 20-25 minut.

Ja sama robiłam mąkę z ryżu i struktura muffinek wyszła bardzo ciekawa. Osobiście polecam ten przepis:)
ODPOWIEDZ