jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się ciekawie
![n :P](./images/smilies/003.gif)
CZEKOLADOWE CIASTO Z CZARNEJ FASOLI
Składniki
(na małą blaszkę- keksówkę)
1 szklanka czarnej fasoli
2 mocno dojrzałe banany (najlepiej z brązowiejącą skórką)
2 średnie słodkie jabłka
4 łyżki syropu z agawy
szklanka orzechów włoskich
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do wysmarowania blaszki
Wykonanie
Fasolę moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. Wrzucam do blendera z obranymi pokrojonymi jabłkami i bananami. Dolewam syrop z agawy, należy dolać go tyle by masa była nieco za słodka (ilość jego dodania będzie zależna od tego jak słodkich użyjemy owoców) i wanilię. Oddzielnie mieszam proszek z kakao, cynamonem i gałką, dodaję do masy, porządnie mieszam, dodaję pokruszone orzechy, mieszam.
Przelewam masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piekę w nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) ok 50 minut, należy testować wykałaczką czy po wbiciu w ciasto nie zostaną na niej drobinki.
Ze składnikami można kombinować, dla uzyskania bardziej zwartego ciasta można dodać więcej fasoli czy zmiksowane płatki owsiane lub większą porcję orzechów i zblendować część z nich. Można dodać też nieco zaparzonej kawy, dodać inne ulubione bakalie.
Ciasto czekoladowo- kokosowe z fasoli
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
• puszka czerwonej fasoli
• 4 łyżki kakao
• 4 jajka
• 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
• 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• 3 łyżki płatków migdałowych
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu
• 2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
• łyżeczka ekstraktu czekoladowego (ew. waniliowego lub można pominąć)
Fasolę wypłucz dokładnie na sitku a następniezmiksuj razem z jajkami w rozdrabniaczu/blenderze na gładką masę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (wiórki i płatki na końcu). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj olejem i obsyp mielonym siemieniem lnianym (zamiast bułki tartej) - osobiście polecam ten drugi sposób. Masę wlej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut.