Wbrew nazwie nie jest taki trudny do zrobienia, jak zdobycie szczytu o tej nazwie, tylko trochę pracochłonny, ale warto, żeby zobaczyć zachwyt w oczach jedzących!
ciasto ciemne:
8 jajek
20 dag cukru
6 łyżek mąki(gorąco polecam ciasto biszkoptowe Bezglutenu!)
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
z tych składników upiec jeden biszkopt i przekroić lub upiec dwa placki(białka ubić, dodać cukier i żółtka, potem mąkę z proszkiem i kakao i lekko wymieszać, piec w temp.160-10 stopni ok.30-40 min)
masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
jabłka zetrzeć na grubych oczkach,masłao rozopić, dodać owoce, chwilę smażyć, dodać galaretki, wymieszać, smażyć parę minut, mieszając
masa budyniowa
1/2 l.mleka
1/2 szkl. cukru
2 żółtka (ja ostatnio nie dodałam i też było ok)
2 łyżki mąki bezglutenowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
z tych składników ugotować budyń, po ostudzeniu dodać do 1 kostki zmiksowanego masła,utrzeć
warstwy do przełożenia:ciasto ciemne-masa jabłowa-masa budyniowa-ciasto ciemne-polewa
Smacznego!
Kilimandżaro
Moderator: Moderatorzy
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków