Kilimandżaro

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Kilimandżaro

Post autor: Kasia-mama »

Wbrew nazwie nie jest taki trudny do zrobienia, jak zdobycie szczytu o tej nazwie, tylko trochę pracochłonny, ale warto, żeby zobaczyć zachwyt w oczach jedzących!
ciasto ciemne:
8 jajek
20 dag cukru
6 łyżek mąki(gorąco polecam ciasto biszkoptowe Bezglutenu!)
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
z tych składników upiec jeden biszkopt i przekroić lub upiec dwa placki(białka ubić, dodać cukier i żółtka, potem mąkę z proszkiem i kakao i lekko wymieszać, piec w temp.160-10 stopni ok.30-40 min)

masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
jabłka zetrzeć na grubych oczkach,masłao rozopić, dodać owoce, chwilę smażyć, dodać galaretki, wymieszać, smażyć parę minut, mieszając

masa budyniowa
1/2 l.mleka
1/2 szkl. cukru
2 żółtka (ja ostatnio nie dodałam i też było ok)
2 łyżki mąki bezglutenowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
z tych składników ugotować budyń, po ostudzeniu dodać do 1 kostki zmiksowanego masła,utrzeć

warstwy do przełożenia:ciasto ciemne-masa jabłowa-masa budyniowa-ciasto ciemne-polewa

Smacznego!
Awatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 168
Rejestracja: wt 14 wrz, 2004 13:15

Post autor: dmx »

Galaretki rozpuścić w wodzie? ;)
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

nie, dosypuje się je do jabłek i miesza
ODPOWIEDZ