Ciasto z marchewką
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Ciasto z marchewką
Ciasto:
4 jajka;
1 szkl. oleju;
2 szkl. grubo startej marchewki (ok. 2 duże marchwie);
2 szkl. mąki;
1,5 - 2 szkl. cukru;
2 łyżeczki cynamonu;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżeczki sody;
szczypta soli;
bakalie (migdały, orzechy włoskie; rodzynki).
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady (100g - gorzkiej lub mlecznej wg gustu);
50 g masła;
3 łyżki mleka;
łyżka kakao;
wiórki kokosowe.
Ciasto Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie proszek, sodę, cynamon, marchew i bakalie. Piec w temp. 170 st.C około 40 - 45 min. sprawdzając patyczkiem, czy już upieczone. w blaszce o wymiarach 35x24cm
Polewa wykonanie:
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (czynność ta polega na włożeniu mniejszego garnka z produktami do rozpuszczenia do większego naczynia z gotującą się wodą). Polewać zimne ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie - zamieszczony przez eNka.
Ja dodaję jeszcze kakao (na oko), cynamon też na oko, zawsze daję więcej. Marchewka smakuje jak skórka z pomarańczy, a całe ciasto ma smak piernika. Jest wilgotne i zniknęło od razu. Ciasto jest wspaniałe.
Zresztą piekąc wszystkie ciasta, bazuje na przepisach glutenowych.
4 jajka;
1 szkl. oleju;
2 szkl. grubo startej marchewki (ok. 2 duże marchwie);
2 szkl. mąki;
1,5 - 2 szkl. cukru;
2 łyżeczki cynamonu;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżeczki sody;
szczypta soli;
bakalie (migdały, orzechy włoskie; rodzynki).
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady (100g - gorzkiej lub mlecznej wg gustu);
50 g masła;
3 łyżki mleka;
łyżka kakao;
wiórki kokosowe.
Ciasto Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie proszek, sodę, cynamon, marchew i bakalie. Piec w temp. 170 st.C około 40 - 45 min. sprawdzając patyczkiem, czy już upieczone. w blaszce o wymiarach 35x24cm
Polewa wykonanie:
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (czynność ta polega na włożeniu mniejszego garnka z produktami do rozpuszczenia do większego naczynia z gotującą się wodą). Polewać zimne ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie - zamieszczony przez eNka.
Ja dodaję jeszcze kakao (na oko), cynamon też na oko, zawsze daję więcej. Marchewka smakuje jak skórka z pomarańczy, a całe ciasto ma smak piernika. Jest wilgotne i zniknęło od razu. Ciasto jest wspaniałe.
Zresztą piekąc wszystkie ciasta, bazuje na przepisach glutenowych.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
-
- Aktywny Forumowicz
-
- Aktywny Forumowicz
-
- Aktywny Forumowicz
To ciasto jest genialne, sama takie robię w domu. Moja córka za nim przepada, więc często je robię, bo nie chce jeść surowej ani gotowanej marchewki, więc w ten sposób ją przemycam do jej menu 

Militaria oraz kurtki zimowe wykonane z wytrzymałych i nieprzemakalnych materiałów: http://www.usarmy.pl/
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Jakiej firmy sody oczyszczonej używacie do ciast? Nie wiem, czy Dr Oetker jest bezpieczny.Od kiedy na ich stronie pojawiła się informacja o możliwych śladowych ilościach w produktach, które wcześniej uchodziły za b/g, trochę się tych produktów obawiam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciasto z marchewką
Czy jaja trzeba całe dosłownie utrzeć? czy ubić na pianę białka + zółtka + cukier i mąka ?AndziaMamusia pisze:
Ciasto Wykonanie:
Czy można to upiec na tortownicy?
-
- Aktywny Forumowicz
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Mnie też wczoraj męczyło jaką sodę wybrać. Cykoria ostrzega o śladowych ilościach, Oetker????
Rodzina uznała,że następnym razem połowę mniej cukru, chociaż polewę zrobiłam bez cukru. Podoba mi się łatwość wykonania, to że jest na dużą blachę, puszyste i wilgotne.
Mam pytanie: czy robił ktoś marchewkowca bez cynamonu? Zastąpić cynamon czymś innym? Wanilią?
Rodzina uznała,że następnym razem połowę mniej cukru, chociaż polewę zrobiłam bez cukru. Podoba mi się łatwość wykonania, to że jest na dużą blachę, puszyste i wilgotne.
Mam pytanie: czy robił ktoś marchewkowca bez cynamonu? Zastąpić cynamon czymś innym? Wanilią?
Kardamonem, na przykład.uniaczek pisze:Zastąpić cynamon czymś innym?
Nawet jak w przepisie nie trzeba ubijać białek, to i tak zawsze tak robię (a osobno kogel mogel z żółtek i cukru), bo dzięki pianie z białek ciasto lepiej rośnie i unikam wtedy spulchniaczy typu proszek do pieczenia czy soda.pawel879 pisze:Czy jaja trzeba całe dosłownie utrzeć? czy ubić na pianę białka + zółtka + cukier i mąka ?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski