Jak przechowywać ciasta/ciasteczka itp.
Moderator: Moderatorzy
Jak przechowywać ciasta/ciasteczka itp.
Mam taki problem, że jestem jedynym bezglutenowcem w domu. I jeśli mam ochotę na coś słodkiego i własnoręcznego, to pojawia się problem - sama nie dam rady zjeść całej blachy ciasta, więc co zrobić z resztą? Ciasta, pierogi da się zamrozić, ale co zrobić z całkiem przygotowanym wypiekiem? Próbuję zmniejszać porcje składników, ale wówczas placki nie zawsze wychodzą albo składnika nie dam rady za bardzo zmniejszyć. Chyba że macie jakieś przepisy na bardzo małe porcje, to będę wdzięczna 

-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
U nas jest pół na pół czyli 2 osoby bg a 2 "normalne " jak piekę to tylko bg i smakuje każdemu minus cena. Jak goście przychodzą to też mają tylko bg bo co zrobię z ciastem glutenowym jak oni pójdą dam na wynos? Wiele ciast można mrozić. Pierogi można odsmażyć. Ciastka kruche przechowywać w puszce. Jedynie z ciastem tortowym problem bo krem chyba nie nadaje się do mrożenia, Bitą śmietanę można mrozić.
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

-
- Nowicjusz
Re: Jak przechowywać ciasta/ciasteczka itp.
Wiesz co, ja z przepisu daję wszystkiego po 1/4 dzięki czemu nie mam problemu. Oczywiscie codziennie nie piekę, córka je przysmaki raz w tygodniu:)