Kruche ciasteczka z cukrem
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bg
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto. Będzie kleiste. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wysypać nieco cukru na talerzyk. Dociskać kulki do cukru tak, by powstał placuszek. Takie placuszki układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w temp. 185-190 stopni przez ok. 20 min, aż będą złote i zarumieni się spód ciastek.
Z takiej porcji ciasta wychodzą 2 płaskie duże blachy ciastek. Uwaga: jak są gorące, to są baaardzo kruche, łamią się. Trzeba je zdjąć z blaszki dopiero jak dobrze ostygną. Potem już tak się nie łamią.
kruche ciastka z cukrem
Moderator: Moderatorzy
kruche ciastka z cukrem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr 03 kwie, 2013 13:21 przez maska, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: kruche ciastka z cukrem
Zrobilam dzis. Polowa masy poszla na ciacha, polowa na kruszonke.
Myk na klejenie ciastek jest taki, by robic to wilgotnymi dlonmi. Moim zdaniem nawet po wystygnieciu ciastka mocno sie krusza. Mi srednio podeszlo. Natomiast mojej glutenowej rodzinie bardzo (!), no ale ja wymagajaca jestem
Czy bez proszku do pieczenia wyjdzie?
Druga polowa masy poszla na 'kruszonke' do jablecznika - pyszkaaaa (choc ciasto kruche nie bylo ani troche)
Myk na klejenie ciastek jest taki, by robic to wilgotnymi dlonmi. Moim zdaniem nawet po wystygnieciu ciastka mocno sie krusza. Mi srednio podeszlo. Natomiast mojej glutenowej rodzinie bardzo (!), no ale ja wymagajaca jestem

Czy bez proszku do pieczenia wyjdzie?
Druga polowa masy poszla na 'kruszonke' do jablecznika - pyszkaaaa (choc ciasto kruche nie bylo ani troche)