szarlotka
Moderator: Moderatorzy
Re: szarlotka
nie miałabym serca pokroić! cudo!
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: szarlotka
BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK
SKŁADNIKI:
‒ 260 g masła
‒ 2 budynie bez glutenu
‒ 200 g mąki ryżowej/owsianej
‒ 200 g mąki gryczanej
‒ 100 g mąki kukurydzianej
‒ szczypta soli
‒ 3 jajka
‒ pół szklanki cukru
‒ 10 jabłek
‒ 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Lekko miękkie masło (250 g) pokrój w kostkę i wymieszaj z połową szklanki cukru. Dodaj do masła jajka i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę oraz jedno opakowanie budyniu, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę podziel na dwie równe kulki. Kulki z ciasta owiń folią spożywczą, a następnie włóż na 40 min do lodówki.
Jabłka obierz ze skóry oraz pokrój w średniej grubości plasterki. Rozgrzej patelnię oraz rozpuść jedną łyżkę masła (10 g) i dodaj 1 łyżkę cukru. Po chwili dodaj jabłka. Zmniejsz ogień i przykryj, doglądaj co jakiś czas czy owoce nie przywierają. Duś jabłka 15 minut, jeśli przywierają dodaj trochę wody. Pod koniec duszenia dodaj cynamon oraz budyń.
Kulki ciasta rozwałkuj na cienki placek o średnicy 25 cm, jednym plackiem wypełnij spód i boki tortownicy, który wcześniej nasmaruj masłem (może być forma to tart) – Pamiętaj ciasto może nie być super sprężyste i trzeba będzie je wklepać ręcznie!
Przed włożeniem jabłek, nakłuj ciasto widelcem. Następnie ułóż jabłka.
Drugi rozwałkowany placek pokrój na paski szerokości 2cm. Poukładaj je na wierzchu by tworzyły kratę. Ciasto piecz 45 minut w 180 stopniach.
SKŁADNIKI:
‒ 260 g masła
‒ 2 budynie bez glutenu
‒ 200 g mąki ryżowej/owsianej
‒ 200 g mąki gryczanej
‒ 100 g mąki kukurydzianej
‒ szczypta soli
‒ 3 jajka
‒ pół szklanki cukru
‒ 10 jabłek
‒ 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Lekko miękkie masło (250 g) pokrój w kostkę i wymieszaj z połową szklanki cukru. Dodaj do masła jajka i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę oraz jedno opakowanie budyniu, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę podziel na dwie równe kulki. Kulki z ciasta owiń folią spożywczą, a następnie włóż na 40 min do lodówki.
Jabłka obierz ze skóry oraz pokrój w średniej grubości plasterki. Rozgrzej patelnię oraz rozpuść jedną łyżkę masła (10 g) i dodaj 1 łyżkę cukru. Po chwili dodaj jabłka. Zmniejsz ogień i przykryj, doglądaj co jakiś czas czy owoce nie przywierają. Duś jabłka 15 minut, jeśli przywierają dodaj trochę wody. Pod koniec duszenia dodaj cynamon oraz budyń.
Kulki ciasta rozwałkuj na cienki placek o średnicy 25 cm, jednym plackiem wypełnij spód i boki tortownicy, który wcześniej nasmaruj masłem (może być forma to tart) – Pamiętaj ciasto może nie być super sprężyste i trzeba będzie je wklepać ręcznie!
Przed włożeniem jabłek, nakłuj ciasto widelcem. Następnie ułóż jabłka.
Drugi rozwałkowany placek pokrój na paski szerokości 2cm. Poukładaj je na wierzchu by tworzyły kratę. Ciasto piecz 45 minut w 180 stopniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: szarlotka
dawno nie widziałam takiego food-*jestem głupi*



-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: szarlotka
Czyli że co z czymś zbereźnym Ci się kojarzy?Leeloo pisze:dawno nie widziałam takiego food-*jestem głupi*![]()


edit. google pomogło, cóż zmysłowo wyszła na zdjęciu szarlotka hehe
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: szarlotka
Cieszę się, uważaj bo dopiero zaczynam ze zdjęciami jedzenia
masz pstrąga i pieczone warzywa z piątku

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: szarlotka
Bg ciasto czekoladowe bita śmietana i dżem wiśniowy



Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: szarlotka
Pyszna szarlotka, sprawdzony przepis, chyba niedługo będzie to tradycja w moim domu
lepsza od glutenowej - z mieszaki mąki ziemniaczanej, ryżowej oraz tapioki.
http://malewypieki.pl/szarlotka/


http://malewypieki.pl/szarlotka/

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: szarlotka
W większości hipermarketów (na pewno w Auchan i Carrefour) i w internecie
.

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: szarlotka
Marzeno, na przyszłość, w górnym prawym rogu masz wyszukiwarkę - wpisujesz szukane słowo/zagadnienie i wyswietlaja się wątki gdzie je poruszano. Tam możesz pytać i pisać na dany temat. Bądź w razie braku wzmianki założyć nowy wątek, inaczej robi się zbędny bałagan.
Re: szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście
5 jajek
margaryna zwykła
3 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę mieszałam na oko: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana, z amarantusa, skrobia kukurydziana i z tapioki.
Ciasto kruche najlepiej siekać ale ja z lenistwa zagniotłam krótko. Wszystko co ww. ale bez białek. Zagniecione odstawić na pół godziny do lodówki.
Jabłka najlepsze są twarde, kwaśne. Pokroić w cienkie plasterki, ewentualnie dosłodzić, jak jabłka są słodkie to można dodać sok z cytryny. Dosypać cynamonu.
3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy, na to jabłka, potem ubitą pianę z białek (białka na sztywno + 0,5 szkl cukru pudru. Jak się cukier rozpuści dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej). Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180st.