Ciasto z owocami - przepyszne i łatwe
Moderator: Moderatorzy
Z masłem może być, a nawet lepsze wyjdzie, z olejem nie wiem, ale chyba nie. Co do wielkości opakowań - w Polsce kiedyś kostka masła oznaczała 250g. Teraz to rzadkość, najczęściej są 200 gramowe. Ale funkcjonująca w przepisach "kostka masła" nadal powinna mieć 250g. Za to margaryny na ogół są 250-gramowe. Stąd czasem małe nieporozumienia.
Słuchajcie , ciasto rewelacja. Zrobiłam wydanie wieloowocowe tj. jabłka, nektarynki ,śliwki i to wszystko posypane płatkami migdałowymi. Naprawdę pychotka, gorąco polecam.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Witam , dzisiaj pierwszy raz upiekłam ciasto bezglutenowe . Jest pycha niczym się nie różni
od zwykłych wypieków .A mój synek ze smakiem je pałaszuje . Bardzo dziękuje za taki prosty przepis .Fotka w galerii .
od zwykłych wypieków .A mój synek ze smakiem je pałaszuje . Bardzo dziękuje za taki prosty przepis .Fotka w galerii .
Ostatnio zmieniony ndz 18 lis, 2007 15:57 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam pytanie - jak duża forme stosujecie do upieczenia tego ciasta - biorąc pod uwagę to co napisała vixi. Mam tortownice o średnicy 21 cm, drugą o średnicy 25 cm i dużą blachę. Które wybrać?
Jak myślicie? Nadadzą się do tego ciasta brzoskwinie z puszki?
W jaki sposób krocie owoce? Na plasterki i po prostu jakby "przekładacie" tymi owocami warstwy ciasta, czy na kawałki i wrzucacie do ciasta.
I jeszcze jedno - jak zrobić wersję marmurkowa? Do połowy ciasta kakao, do drugiej połowy nie, a potem co? Lać na tortownicę trochę tego i trochę tego?
Tylko proszę o odpowiedź do dziś wieczór Pomóżcie kuchennemu beztalenciu Teść ma jutro imieniny i muszę sobie ciasto sama upiec
Jak myślicie? Nadadzą się do tego ciasta brzoskwinie z puszki?
W jaki sposób krocie owoce? Na plasterki i po prostu jakby "przekładacie" tymi owocami warstwy ciasta, czy na kawałki i wrzucacie do ciasta.
I jeszcze jedno - jak zrobić wersję marmurkowa? Do połowy ciasta kakao, do drugiej połowy nie, a potem co? Lać na tortownicę trochę tego i trochę tego?
Tylko proszę o odpowiedź do dziś wieczór Pomóżcie kuchennemu beztalenciu Teść ma jutro imieniny i muszę sobie ciasto sama upiec
Ostatnio zmieniony pt 23 lis, 2007 13:17 przez Ola*, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
Pytanie 1 - ja wzięłabym tę o średnicy 25 cm - może na samo ciasto być trochę za duża, ale jak chcesz dodać owoce, to będzie w sam raz; owoce dodadzą objętości.
Pytanie 2 - brzoskwinie z puszki są bardzo dobre, tak samo zwykłe jabłka (takie "do ciasta", żeby się dobrze rozsmażyły). Taki kawałek brzoskwini (to będzie chyba ćwiartka) ja kroję jeszcze na pół, albo na 3 części. Analogicznej wielkości kawałki jabłka. Większe się nie upieką, mniejsze "znikną". Ja lubię dużo owoców, więc pierwszą warstwę - no cóż - wpycham paluchem wgłąb, pomagając im zatonąć w cieście, następną warstwę układam i pozostawiam swojemu losowi. Na ogół też tonie...
Pytanie 3 - na "marmurka" najpierw wlewa się ciasto jasne, a potem wąskim strumieniem ciasto ciemne. Nie w jedno miejsce! Można zygzakiem, można dookoła. Żadna filozofia, raz zrobisz i będziesz wiedzieć.
A ciasto można przed upieczeniem posypać posiekanymi orzechami, podobno wychodzi to pyszne...
Powodzenia!
Pytanie 2 - brzoskwinie z puszki są bardzo dobre, tak samo zwykłe jabłka (takie "do ciasta", żeby się dobrze rozsmażyły). Taki kawałek brzoskwini (to będzie chyba ćwiartka) ja kroję jeszcze na pół, albo na 3 części. Analogicznej wielkości kawałki jabłka. Większe się nie upieką, mniejsze "znikną". Ja lubię dużo owoców, więc pierwszą warstwę - no cóż - wpycham paluchem wgłąb, pomagając im zatonąć w cieście, następną warstwę układam i pozostawiam swojemu losowi. Na ogół też tonie...
Pytanie 3 - na "marmurka" najpierw wlewa się ciasto jasne, a potem wąskim strumieniem ciasto ciemne. Nie w jedno miejsce! Można zygzakiem, można dookoła. Żadna filozofia, raz zrobisz i będziesz wiedzieć.
A ciasto można przed upieczeniem posypać posiekanymi orzechami, podobno wychodzi to pyszne...
Powodzenia!
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Dałam kiedyś do tego ciasta mandarynki (świeże) - w dniu pieczenia, gdy ciasto jedliśmy wszystko było ok. Na drugi dzień mandarynki były gorzkie...
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Nowicjusz
- Posty: 18
- Rejestracja: wt 03 lip, 2007 13:23
- Lokalizacja: Skierniewice
babka
6 jaj
1,5 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki kukurydzianej
3\4 szkl oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
można dodać cukier waniliowy
jajka ubić z cukrem tak by powstała piana nastepnie dodac mąke, cukier waniliowy proszek do pieczenia i na końcu oliwe (można też dodać kakao)
piec 45-50 minut tem.180 stopniC
6 jaj
1,5 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki kukurydzianej
3\4 szkl oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
można dodać cukier waniliowy
jajka ubić z cukrem tak by powstała piana nastepnie dodac mąke, cukier waniliowy proszek do pieczenia i na końcu oliwe (można też dodać kakao)
piec 45-50 minut tem.180 stopniC
może być i tort
A ja upiekłam właśnie z przepisu początkowego, który podaje Vixi, tort urodzinowy dla mojego dwulatka. Rodzina była zdumiona, że takie dobre Upiekłam samo ciasto (bez owoców) w okrągłej tortownicy (moja modyfikacja polega tylko na tym, że daję szklankę mixu Glutenexu, pół szklanki mąki kukurydzianej i pół szklanki mąki ziemniaczanej), po wystudzeniu przekroiłam otrzymując trzy krążki. Do tego zrobiłam krem jak do karpatki, tyle że z budyniu bg i prawdziwego masła, a nie margaryny. Pierwszy krążek-krem karpatkowy, drugi-dżem jagodowy, trzeci-karpatkowy i bita śmietana na wierzchu ze świeżymi malinami. Mniam mniam! Mój mały był zachwycony. A przepis, który podaje Vixi jest po prostu rewelacyjny i ja piekłam to ciasto wielokrotnie z różnymi owocami . To jest świetna baza wyjściowa do najróżniejszych kombinacji. I jak widać, może być nawet tort