Pizza
Moderator: Moderatorzy
te gotowe blaty nie mają porównania z pizzą robiona. Ja robię w automacie panasonica do pieczenia chleba. Wg ich przepisu. Co prawda zamiast mleka w proszku daje normalne mleko a zamiast 300 g mąki pszennej daje mieszankę mąk - pierogową makaranowo naleśnikową, biszkoptową i trochę mixu do pieczenia chleba schara. Jest pyszna. Potem wkleje przepis.
-
- Forumowicz
Wczoraj robiłam pizze z takiego przepisu http://katespiehole.blogspot.com/2010/1 ... enowa.html i wyszła naprawdę smaczna tylko zamiast drożdży podanych w przepisie dałam opakowanie drożdży suchych.
Ostatnio zrobiłam pizzę wzorując się na przepisie ze strony Gluten Free Mommy. Wyszła puszysta, miękka, bez zakalca i co najfajniejsze - ładnie się zarumieniła 
Przepis (z moimi zmianami, pizza o średnicy 30cm):
* 0.25 szklanki mąki z prosa
* 0.75 szklanki mąki z białego ryżu
* 0.25 szklanki mąki kukurydzianej
* 0.25 szklanki skrobii kukurydzianej
* 0.5 szklanki skrobii z tapioki
* 1 łyżeczka gumy guar
* 0.75 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
* 20g drożdży świeżych
* 0.75 szklanki ciepłej wody
* 2 jajka
* 2.5 łyżki oleju/oliwy
* 0.5 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
* 1 łyżeczka miodu
* łyżka oregano
Nagrzać piekarnik razem z blachą do pieczenia do 50°C. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże zasypać cukrem i rozpuścić w 0.25 szklanki wody, odstawić na kilka minut. Wymieszać razem mąki, skrobie, sól, gumę guar i oregano. Osobno wymieszać ocet, miód i olej. Do suchych składników wlać mieszankę z olejem, zaczyn drożdżowy i roztrzepane jajka. Mieszając wszystko dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być dosyć sztywne, nie rozlewające się, podobnie jak gęsta śmietana (na pewno nie da się wziąć go w ręce). Ilość dodanej wody zależy od rodzajów mąk i skrobii (ja dodałam od razu całość i potem musiałam dosypać ok. 1 łyżki mąki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozsmarować na nim ciasto tworząc okrąg o średnicy ok. 30cm (ciasto wyszło mi grube na ok. 1cm). Posmarować wierzch delikatnie oliwą. Wstawić do ciepłego wyłączonego pieca na 30-40 minut. Następnie wyciągnąć i ułożyć na cieście składniki (u nas było to chorizo, ser, pomidory, kurki i cebula). Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec pizzę przez ok. 20 minut lub w razie potrzeby dłużej. Smacznego!
A tutaj można zobaczyć moją pizzę

Przepis (z moimi zmianami, pizza o średnicy 30cm):
* 0.25 szklanki mąki z prosa
* 0.75 szklanki mąki z białego ryżu
* 0.25 szklanki mąki kukurydzianej
* 0.25 szklanki skrobii kukurydzianej
* 0.5 szklanki skrobii z tapioki
* 1 łyżeczka gumy guar
* 0.75 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
* 20g drożdży świeżych
* 0.75 szklanki ciepłej wody
* 2 jajka
* 2.5 łyżki oleju/oliwy
* 0.5 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
* 1 łyżeczka miodu
* łyżka oregano
Nagrzać piekarnik razem z blachą do pieczenia do 50°C. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże zasypać cukrem i rozpuścić w 0.25 szklanki wody, odstawić na kilka minut. Wymieszać razem mąki, skrobie, sól, gumę guar i oregano. Osobno wymieszać ocet, miód i olej. Do suchych składników wlać mieszankę z olejem, zaczyn drożdżowy i roztrzepane jajka. Mieszając wszystko dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być dosyć sztywne, nie rozlewające się, podobnie jak gęsta śmietana (na pewno nie da się wziąć go w ręce). Ilość dodanej wody zależy od rodzajów mąk i skrobii (ja dodałam od razu całość i potem musiałam dosypać ok. 1 łyżki mąki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozsmarować na nim ciasto tworząc okrąg o średnicy ok. 30cm (ciasto wyszło mi grube na ok. 1cm). Posmarować wierzch delikatnie oliwą. Wstawić do ciepłego wyłączonego pieca na 30-40 minut. Następnie wyciągnąć i ułożyć na cieście składniki (u nas było to chorizo, ser, pomidory, kurki i cebula). Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec pizzę przez ok. 20 minut lub w razie potrzeby dłużej. Smacznego!

A tutaj można zobaczyć moją pizzę
sunshine, o jejku strasznie skomplikowana Twoja pizza. Aż taka kucharka to nie jestem.
Za to w sobotę robiłam pizzę z normalnego glutenowego przepisu i wyszła rewelacja. Też pyszna nie zakalec puszysta do tego stopnia że mąż mi podjadał a miał glutenową też. Tylko że moja się nie zarumieniła. A oto przepis
3szkl mąki ( dałam 2 szklanki mixu uniwersalnego i 1 szklanka chlebowej mieszanki)
1szkl wody
1/3kostki drożdży
1łyżeczka soli
5 dużych łyżek oleju
drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę, olej, sól wsypać do miski i wlać w to rozpuszczone drozdże. No i wyrabiać.
Ja dodałam wszystkie składniki do automatu do pieczenia chleba ustawiłam tryb pizza i mi ładnie wymieszało. Ale i bez tego da się robić.
Mało roboty a pizza rewelacja.
Za to w sobotę robiłam pizzę z normalnego glutenowego przepisu i wyszła rewelacja. Też pyszna nie zakalec puszysta do tego stopnia że mąż mi podjadał a miał glutenową też. Tylko że moja się nie zarumieniła. A oto przepis
3szkl mąki ( dałam 2 szklanki mixu uniwersalnego i 1 szklanka chlebowej mieszanki)
1szkl wody
1/3kostki drożdży
1łyżeczka soli
5 dużych łyżek oleju
drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę, olej, sól wsypać do miski i wlać w to rozpuszczone drozdże. No i wyrabiać.
Ja dodałam wszystkie składniki do automatu do pieczenia chleba ustawiłam tryb pizza i mi ładnie wymieszało. Ale i bez tego da się robić.
Mało roboty a pizza rewelacja.
- angela1990
- Nowicjusz
Re: Pizza
po trudach i znoju (ciasto podchodzi po widełkach od miksera) zjedliśmy przepyszną, wielką pizzę. cisto było za suche więc dodaliśmy jeszcze 2/3 szkl ciepłego mleka. polecam cienko rozwałkować wtedy lepiej wchłania wilgoć z dodatków i smakuje jak glutenowa.Agniesia pisze:PIZZA
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży lub 1 opakowanie drożdży dr. Oetker
- 1 szklanka mleka
- 10 dag margaryny (1/2 kostki)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
(...)
pesymistom radzę czekać na efekt końcowy i nie sugerować sie konsystencją ciasta w momencie przygotowania

"Cały mój kraj potrzebuje psychologa..."
ja się również skusiłam na zrobienie pizzy
koncentrat mąki domowej BEZGLUTEN
400 ml ciepłej wody
olej
drożdże instant
sól cukier
dałam tylko kiełbaske ser i pieczarki no i keczup
bo nie wiedziałam czy wogóle mój syn to zje
no i wyszła taka a mój urwis wcinał aż miło było popatrzeć

koncentrat mąki domowej BEZGLUTEN
400 ml ciepłej wody
olej
drożdże instant
sól cukier
dałam tylko kiełbaske ser i pieczarki no i keczup
bo nie wiedziałam czy wogóle mój syn to zje

no i wyszła taka a mój urwis wcinał aż miło było popatrzeć

Ostatnio zmieniony śr 09 maja, 2012 07:46 przez Manga, łącznie zmieniany 2 razy.
bo PRAWDZIWY ser nie ma glutenu.Magdula82 pisze:ja raczej nie słyszałam o serze glutenowym....
rzecz w tym, że teraz trudno dostać coś "prawdziwego" - prawdziwą kiełbasę, prawdziwy ser, jogurt, etc.
więc i większość tzw. serów zawiera dodatki, które mogą być glutenowe.
na pewno trzeba zwracać uwagę na cenę - jak ser kosztuje poniżej 18 zł, to raczej nie jest serem, tylko wyrobem seropodobnym.
ja - jak zwykle - czytam etykiety - w serze ma być mleko, podpuszczka, ew. jakiś enzym (z białka kurzego - nie pamiętam teraz nazwy), ew. barwnik (karoten), może sól. i tyle.
a to coś, co sprzedają jako "ser do pizzy" po 13,99 zł (czy ile tam), raczej koło sera nie leżało i jest wysoce podejrzane - pod wieloma względami, nie tylko glutenowym.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski

składniki na 2 pizze średniej wielkości
CIASTO:
25 dkg mąki b/g "Piekarz" Balvitenu
20-25 g drożdży świeżych lub torebka (7g) drożdży instant
3-4 łyżeczki oleju
łyżeczka cukru
szczypta soli
WYKONANIE:
zrobic rozczyn z drozdży, 1 łyżeczki cukru, kilku łyżeczek mąki i letniej wody.
Zostawic na kilka minut do wyrosnięcia.
Mąkę wsypac do miski, wlac rozczyn, olej, szczyptę soli, letnią wodę-do uzyskania konsystencji średnio gęstego ciasta.
Wyrabiac ok. 5 minut.
Blaszkę wysmarowac olejem. Ręce zwilżyc olejem. Rozłozyc ciasto na blaszce. Ponakłuwac widelcem. Wstawic do ciepłego piekarnika (40 stopni) do wyrosnięcia (10-15 minut). Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Posmarowac ciasto na blasze sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy+woda+zioła+olej+sól+cukier). Zioła to np. oregano, bazylia, tymianek. Obłożyc pizzę dodatkami wg uznania. Obficie obsypac startym na tarce żółtym serem (najlepszy Mozzarella). Piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Przepis sprawdzony, jadłam. Ciasto nie jest za twarde, dodatki nie są wysuszone. Polecam!

Kochani potrzebuję Waszej pomocy,my jesteśmy na początku wprowadzania diety,mój syn je bardzo wybiórczo i dosłownie staję na głowie by coś zjadł innego niż zwykle.Chleby kupujemy ciągle jednej firmy bo synowi smakują i ładnie pachną,ostatnio cieszyłam się jak głupia gdy zjadł makaron świderki z sosem,wszystko oczywiście bezglutenowe.
Myślę nad pizzą,w przepisach jest napisane głównie mąka bezglutenowa,ale nie mam pojęcia jaką mam kupić bo wiadomo że z ryżowej to mi nie wyjdzie,bo z niej robię placki i wychodzą obrzydliwe (chociaż syn je bez gadania)
Ale pizzę chciałabym by smakowała dobrze,by ciasto nie było takie drzewiaste
Interesują mnie firmy do których mam dostęp
Bezgluten,Schar,balviten,glutenex i w dodatku bez skrobi pszennej
chciałabym opinie na temat
http://www.bezgluten.pl/sklep/produkt,2 ... enowy.html
lub inne,smak musi być najbardziej zbliżony do zwykłego ciasta do pizzy (glutenowego)
Myślę nad pizzą,w przepisach jest napisane głównie mąka bezglutenowa,ale nie mam pojęcia jaką mam kupić bo wiadomo że z ryżowej to mi nie wyjdzie,bo z niej robię placki i wychodzą obrzydliwe (chociaż syn je bez gadania)
Ale pizzę chciałabym by smakowała dobrze,by ciasto nie było takie drzewiaste
Interesują mnie firmy do których mam dostęp
Bezgluten,Schar,balviten,glutenex i w dodatku bez skrobi pszennej
chciałabym opinie na temat
http://www.bezgluten.pl/sklep/produkt,2 ... enowy.html
lub inne,smak musi być najbardziej zbliżony do zwykłego ciasta do pizzy (glutenowego)
Ostatnio zmieniony śr 27 mar, 2013 20:51 przez tareczka, łącznie zmieniany 1 raz.
dokładnieOla_la pisze:bo PRAWDZIWY ser nie ma glutenu.Magdula82 pisze:ja raczej nie słyszałam o serze glutenowym....
rzecz w tym, że teraz trudno dostać coś "prawdziwego" - prawdziwą kiełbasę, prawdziwy ser, jogurt, etc.
więc i większość tzw. serów zawiera dodatki, które mogą być glutenowe.
na pewno trzeba zwracać uwagę na cenę - jak ser kosztuje poniżej 18 zł, to raczej nie jest serem, tylko wyrobem seropodobnym.
ja - jak zwykle - czytam etykiety - w serze ma być mleko, podpuszczka, ew. jakiś enzym (z białka kurzego - nie pamiętam teraz nazwy), ew. barwnik (karoten), może sól. i tyle.
a to coś, co sprzedają jako "ser do pizzy" po 13,99 zł (czy ile tam), raczej koło sera nie leżało i jest wysoce podejrzane - pod wieloma względami, nie tylko glutenowym.
jakiś czas temu kupiłam kawałek sera,chyba nazywał się grecki,dziecko nie jadło ale my sobie zrobiliśmy ciepłe bułeczki z szynką z piekarnika i dałam na wędlinę plasterek sera i znowu do piekarnika na chwilę z sera zrobił mi się hmm mój opis to "obrzydliwy glut" który śmierdział i nie rozciągał się,prędzej by mógł służyć jako plastelina niż do jedzenia.
Lubię ser z dziurami,na ogół w sklepach można taki znaleźć za 16,99-26,99 chociaż jak kupuję dziecku kupuję najdroższy i czytam skład,sprzedawcy też zamiast przeczytać mówią że skład taki i taki,kiedyś byłam w pewnym sklepie i prosiłam o parówki wieprzowe i zapytałam o pewną firmę a sprzedawczyni powiedziała że to z kurczaka,będąc w innym sklepie na to samo pytanie otrzymałam odpowiedź inną co do tych parówek,no to powiedziałam by przeczytała skład bo moje dziecko może wylądować w szpitalu przez pomyłkę i się okazało że faktycznie skład to wieprzyk a nie kurczak