Ciasto porzeczkowe z bezą
tradycyjny przepis pochodzi od mojej koleżanki "Owieczki" ja go tylko zmodyfikowałam na wersję bezglutenową
Spod:
250 g koncentrat ciasta kruchego
Nadzienie:
0,5 kg czerwonych porzeczek
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 białka
szczypta soli
15dkg cukru
5 dkg siekanych migdałów
2 łyżki bulki tartej (bezglutenowa)
Ciasto:
Ciasto zrobić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wyłożyć formę o średnicy 26cm. Dno pokłóć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 25 minut. Ciasto wyjąc a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150C.
Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek, Białka osolić leciutko i ubić na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Ubić na gesty biały krem. Wymieszać z mąka ziemniaczana i porzeczkami. Podpieczony spod posypać bulka tarta i migdałami. Nałożyć pianę z owocami i wstawić do piekarnika na 20 minut. Piana ma się zarumienić, jeśli trzeba- trzymać dłużej w piekarniku.
Ciasto porzeczkowe z bezą
Moderator: Moderatorzy
Ciasto porzeczkowe z bezą
Ostatnio zmieniony pt 14 lip, 2006 09:53 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Agniesiu, czy jest specjalny koncentrat ciasta kruchego, o którym piszesz? jakiej firmy? bo ja takiego nie widziałam. chociaż myślę że z "normalnego" - nie kruchego koncentratu do caista tez by wyszło. juz czekam na czerwone pożeczki!! a czekając - czarne zajadam
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Koncentrat widziałam firmy Bezgluten.
Ciasto przez porzeczki robi się kwaskowe. Oczywiście można dodać inne owoce.
Robiłam kiedyś z rozmrożoną borówka amerykańska, kiedy jeszcze nie wiedziałam, że po rozmrożeniu będzie do niczego
Ciasto przez porzeczki robi się kwaskowe. Oczywiście można dodać inne owoce.
Robiłam kiedyś z rozmrożoną borówka amerykańska, kiedy jeszcze nie wiedziałam, że po rozmrożeniu będzie do niczego
Ostatnio zmieniony śr 19 lip, 2006 22:55 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
DOKŁADNIE Z BEZGLUTENU - hmmm tylko że ja miałam zawsze problem z kruchym ciastem i z tym niestety też - koncentrat może dobry tylko to nasze kruche jest tak kruche że się rozpada w drodze z talerza do ust - nie wiem może coś źle robię ale zawsze według instrukcji - inne ciasta wychodzą mi pyszne ale kruche ni hu huAgniesia pisze:Spod:
250 g koncentrat ciasta kruchego
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."