BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE
Moderator: Moderatorzy
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE
Składniki:
1 szklanka mąki kasztanowej
½ szklanki mąki amarantowej
½ szklanki maranty
1 ½ łyżeczki sody do pieczenia
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 ½ szklanki ciepłej wody
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżki stołowe syropu klonowego lub miodu
2 łyżki stołowe soku z cytryny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąki, sodę do pieczenia i cynamon. W małej miseczce wymieszać wodę, olej roślinny, syrop klonowy (lub miód) oraz sok z cytryny. Do powstałej mikstury wsypać melanż mąk, sody oraz cynamonu i wymieszać. Wlać 1/3 szklanki ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Piec, aż naleśniki będą złote z dwóch stron. Takie naleśniki mogą być spokojnie zamrożone i odgrzewane.
z tej strony
http://www.marron.pl/indexpl.php?adres=1
i o ile wiem co to jest i gdzie kupić mąkę kasztanową
to,,½ szklanki mąki amarantowej
½ szklanki maranty"
co to za mąki ,można je kupić w Polsce?
Składniki:
1 szklanka mąki kasztanowej
½ szklanki mąki amarantowej
½ szklanki maranty
1 ½ łyżeczki sody do pieczenia
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 ½ szklanki ciepłej wody
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżki stołowe syropu klonowego lub miodu
2 łyżki stołowe soku z cytryny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąki, sodę do pieczenia i cynamon. W małej miseczce wymieszać wodę, olej roślinny, syrop klonowy (lub miód) oraz sok z cytryny. Do powstałej mikstury wsypać melanż mąk, sody oraz cynamonu i wymieszać. Wlać 1/3 szklanki ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Piec, aż naleśniki będą złote z dwóch stron. Takie naleśniki mogą być spokojnie zamrożone i odgrzewane.
z tej strony
http://www.marron.pl/indexpl.php?adres=1
i o ile wiem co to jest i gdzie kupić mąkę kasztanową
to,,½ szklanki mąki amarantowej
½ szklanki maranty"
co to za mąki ,można je kupić w Polsce?
Ostatnio zmieniony wt 28 cze, 2011 22:05 przez Margot, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak mniemam to mąka z amarantusa, łatwiej dostępna niż z kasztana.Margot pisze:½ szklanki mąki amarantowej
Maranta to taka roślina, dość chyba znana, ale jako ozdobna, pokojowa... Ładne ma liście, nie miałam pojęcia, że robią z niej mąkę... Chyba można zastąpić mąką ziemniaczaną, tak przynajmniej znalazłam w necie.Margot pisze:½ szklanki maranty
też stawiałam na z amarantusa,ale do końca nie wiem czy o nią chodzi
a tą z maranty mówisz ,że mozna mąką ziemniaczaną
Kupiłam mąkę z kasztana i tak dumam co z niej zrobić i znalazłam ten przepis i
no nie jest lekko
[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2007 19:19 ]
a mam jeszcze prośbe o przepisy na ciasta ,desery ,chleby właśnie z mąk takich jak gryczana,jaglana ,amarantusowa,kukurydziana,z ciemnego ryżu,kasztanowej ,tapioki
itp,bez nabiału i cukru ,gdzie można takie znaleść?
a tą z maranty mówisz ,że mozna mąką ziemniaczaną
Kupiłam mąkę z kasztana i tak dumam co z niej zrobić i znalazłam ten przepis i
no nie jest lekko
[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2007 19:19 ]
a mam jeszcze prośbe o przepisy na ciasta ,desery ,chleby właśnie z mąk takich jak gryczana,jaglana ,amarantusowa,kukurydziana,z ciemnego ryżu,kasztanowej ,tapioki
itp,bez nabiału i cukru ,gdzie można takie znaleść?
tukoteczek pisze:Margot, a gdzie kupiłaś mąkę kasztanową?
http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp
[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 14:44 ]
http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?k ... pro=228490
[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 15:45 ]
Koteczek
a co robisz z tej mąki kasztanowej?
a mam jeszcz mąkę z qwinoa
Co robicie ztych mąk
A i jeszcze gdzie przez internet można kupić skrobię kukurydzianą i gumę guar?
Nie wiedziałam dotychczas, że jest mąka kasztanowa i dlatego pytałam, gdzie można kupić. Dziękuję za linki. Gdybym kupiła, to próbowałabym do słodkich wypieków - ciast, nalesników - bo takie rzeczy robię sama. Ta mąka jest jednak dosyć droga i na razie nie zamierzam kupować.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
Bardzo fajny przepis! Bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny - super! Jestem zaopatrzona dość dobrze w mąkę kasztanową, z amarantusa również więc niebawem przepis wypróbuję Ostatnio robiłam naleśniki z mąki z ciecierzycy. W smaku zupełnie inne niż "normalne" ale całkiem niezłe. Na drugi raz zmodyfikuję nieco przepis i dodam nieco mąki kasztanowej. Oryginalny jest tu:
http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/n ... rzycy.html
http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/n ... rzycy.html
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/
Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...
It's got to be perfect...
Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...
It's got to be perfect...