BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE

Post autor: Margot »

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE


Składniki:
1 szklanka mąki kasztanowej
½ szklanki mąki amarantowej
½ szklanki maranty
1 ½ łyżeczki sody do pieczenia
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 ½ szklanki ciepłej wody
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżki stołowe syropu klonowego lub miodu
2 łyżki stołowe soku z cytryny

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąki, sodę do pieczenia i cynamon. W małej miseczce wymieszać wodę, olej roślinny, syrop klonowy (lub miód) oraz sok z cytryny. Do powstałej mikstury wsypać melanż mąk, sody oraz cynamonu i wymieszać. Wlać 1/3 szklanki ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Piec, aż naleśniki będą złote z dwóch stron. Takie naleśniki mogą być spokojnie zamrożone i odgrzewane.
z tej strony
http://www.marron.pl/indexpl.php?adres=1
i o ile wiem co to jest i gdzie kupić mąkę kasztanową
to,,½ szklanki mąki amarantowej
½ szklanki maranty"
co to za mąki ,można je kupić w Polsce?
Ostatnio zmieniony wt 28 cze, 2011 22:05 przez Margot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Margot pisze:½ szklanki mąki amarantowej
Jak mniemam to mąka z amarantusa, łatwiej dostępna niż z kasztana.
Margot pisze:½ szklanki maranty
Maranta to taka roślina, dość chyba znana, ale jako ozdobna, pokojowa... Ładne ma liście, nie miałam pojęcia, że robią z niej mąkę... ;) Chyba można zastąpić mąką ziemniaczaną, tak przynajmniej znalazłam w necie.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

też stawiałam na z amarantusa,ale do końca nie wiem czy o nią chodzi
a tą z maranty mówisz ,że mozna mąką ziemniaczaną
Kupiłam mąkę z kasztana i tak dumam co z niej zrobić i znalazłam ten przepis i :D :galy:
no nie jest lekko

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2007 19:19 ]
a mam jeszcze prośbe o przepisy na ciasta ,desery ,chleby właśnie z mąk takich jak gryczana,jaglana ,amarantusowa,kukurydziana,z ciemnego ryżu,kasztanowej ,tapioki
itp,bez nabiału i cukru ,gdzie można takie znaleść?
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Margot, a gdzie kupiłaś mąkę kasztanową?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

koteczek pisze:Margot, a gdzie kupiłaś mąkę kasztanową?
tu
http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 14:44 ]
http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?k ... pro=228490

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 15:45 ]
Koteczek

a co robisz z tej mąki kasztanowej?
a mam jeszcz mąkę z qwinoa
Co robicie ztych mąk

A i jeszcze gdzie przez internet można kupić skrobię kukurydzianą i gumę guar?
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Nie wiedziałam dotychczas, że jest mąka kasztanowa i dlatego pytałam, gdzie można kupić. Dziękuję za linki. Gdybym kupiła, to próbowałabym do słodkich wypieków - ciast, nalesników - bo takie rzeczy robię sama. Ta mąka jest jednak dosyć droga i na razie nie zamierzam kupować.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
marcellinka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
Lokalizacja: Koszykowice

Post autor: marcellinka »

Margot, a robiłaś te naleśniki?
peligrosa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: pn 20 gru, 2010 23:03
Lokalizacja: Jn

Post autor: peligrosa »

Bardzo fajny przepis! Bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny - super! Jestem zaopatrzona dość dobrze w mąkę kasztanową, z amarantusa również więc niebawem przepis wypróbuję :D Ostatnio robiłam naleśniki z mąki z ciecierzycy. W smaku zupełnie inne niż "normalne" ale całkiem niezłe. Na drugi raz zmodyfikuję nieco przepis i dodam nieco mąki kasztanowej. Oryginalny jest tu:

http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/n ... rzycy.html
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/

Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...

It's got to be perfect...
ODPOWIEDZ