Ciasto:
30dkg mąki kukurydzianej
20 dkg masła
3 surowe żółtka
10 dkg cukru pudru
Nadzienie: Dżem lub powidła
Lukier: 2 białka surowe ubić z cukrem pudrem
Żółtka odzielić od białek. Do mąki dodać masło - siekać nożem z mąką, dodać żółtka, cukier puder. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 10 min. Ciasto wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać kieliszkiem krążki z ciasta. Każdy krążek smarować z wierzchu lukrem, przy pomocy nooża ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 min. Ciastka są upieczone gdy lukier zarumienił się na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika przekładam ciastka powidłami i sklejam.
( ja nie robiłam lukru, tylko posmarowałm ciastka, samym białakiem i tez były bardzo dobre. Do przełożenia używam zawsze powideł -ciastka lepiej sie sklejają)
Słoneczka
Moderator: Moderatorzy