Wczoraj zrobiłam racuszki z jabłuszkami dla syna i przyznam sie że nam wszystkim ogromnie smakowały .Podaję przepis tak na oko . Ciasto około szklanki maślanki lub jogurtu lub kwaśnego mleka , 1 jajko ,1 łyżka mąki kukurydzianej 9 bo daje ładny kolor), 1 łyżka mąki ryżowej (bo daje chrupkość) i MIX z glutenexu ( na moje oko między pół a całą szklankę), pół łyżeczki proszku do pieczenia , no i starte jabłka najlepiej kwaskowate ( ja dałam 3 ) .Ciasto zrobić tak jak na naleśniki ale ma być gęściejsze a na końcu dodać jabłka i smażyć na oleju placuszki . Usmazone posypac cukrem pudrem .Pycha .Jabłka całkowicie zlikwidowały smak mąki bezglutenowej .
Przypomniały mi sie tez placuszki z sera .25 dkg sera białego przecisnąć przez praskę lub zmielić dodać 1 jajko , ciut proszku do pieczenia ,i kilka łyżek mąki , wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju .Też pycha .
Zapomniałabym i do jednych i drugich placków trzeba dodać trochę cukru do smaku .
Racuszki z jabłkami
Moderator: Moderatorzy
Racuszki z jabłkiem
Racuszki są naprawdę wspaniałe. Nasz syn wszystkie zjadł i wołał jeszcze. 

-
- Nowicjusz
Ciociu Peciu - bez jajka też wychodzą, tylko trzoszkę gorzej się je smaży. Znaczy się baardzo delikatnie trzeba przewracać. Ja robie takie racuszki z dodatkiem 2 dag drożdży zamiast proszku do pieczenia.
Acha, zapomniałam, że na wodzie je robię
Acha, zapomniałam, że na wodzie je robię

Ostatnio zmieniony pn 04 paź, 2004 08:48 przez Alka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrófki
Alka
Alka
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
racuchy
Składniki:
mus jabłkowy (można wykorzystać jabłka z kompotu)
mąka kukurydziana
mąka gryczana
mleko kokosowe
oliwa z pestek winogron
Przepis:
mleko kokosowe i mąkę gryczaną oraz kukurydzianą dokładnie wymieszać, dodać mus jabłkowy, dodać tyle mąki kukurydzianej by uzyskać konsystencję trochę gęstszą od normalnych naleśników, dodać trochę oliwy, maksymalnie rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i rozgrzać jeszcze bardziej, małą warząchą rozlewać małe racuchy na patelni, smażyć przez ok. minutę, przewrócić na drugą stronę.
sekret dobrego usmażenia tych racuchów leży w rozgrzanej patelni, w zasadzie musi się ona trochę nawet palić, inaczej racuchy rozpadną się
mus jabłkowy (można wykorzystać jabłka z kompotu)
mąka kukurydziana
mąka gryczana
mleko kokosowe
oliwa z pestek winogron
Przepis:
mleko kokosowe i mąkę gryczaną oraz kukurydzianą dokładnie wymieszać, dodać mus jabłkowy, dodać tyle mąki kukurydzianej by uzyskać konsystencję trochę gęstszą od normalnych naleśników, dodać trochę oliwy, maksymalnie rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i rozgrzać jeszcze bardziej, małą warząchą rozlewać małe racuchy na patelni, smażyć przez ok. minutę, przewrócić na drugą stronę.
sekret dobrego usmażenia tych racuchów leży w rozgrzanej patelni, w zasadzie musi się ona trochę nawet palić, inaczej racuchy rozpadną się