Tarta cytrynowa z bezą

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Tarta cytrynowa z bezą

Post autor: fellunia »

Składniki:
ciasto kruche bezglutenowe:
125g mąki bezglutenowej
60g masła lub margaryny
50g cukru
1 roztrzepane jajko
szczypta soli
ewentualnie 1 łyżeczka gumy guar

krem cytrynowy:
80ml soku z cytryny (sok z 1-1,5 cytryny)
80ml wody
100g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z cytryny

beza:
2 białka
100g cukru
ewentualnie 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Ciasto kruche: wymieszać w mikserze na piasek lub posiekać dokładnie nożem mąkę, cukier, masło, sól i guar. Dodać jajko (nie całe, tyle ile będzie potrzeba, można też dodać samo białko) i zagnieść ciasto. Schłodzić i rozwałkować na około 2-3mm. Wyłożyć formę ciastem i włożyć do zamrażalnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (do przyrumienienia). Jak wystygnie to wyjąć z formy, albo nie, zależy jak kto lubi.

Krem cytrynowy: wrzucić wszystkie składniki do garnka, postawić na kuchni i zagęścić energicznie mieszając. Trzeba uważać aby się nie zwarzyło.

Beza: ubić pianę z białek z dodatkiem soku cytrynowego. Wrzucać po łyżce cukru i dalej ubijać, aż do końca cukru.

Na upieczony spód nałożyć krem cytrynowy i naszprycować bezę. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Potem można postawić na chwilę pod grilem lub opalić trochę palnikiem - ja tego nie zrobiłam i moje tarty wyglądają trochę blado, ale są tak pyszne, że jak sobie przypomniałam to już nie chciałam przedłużać sprawy.

Zdjęcie tarty: http://forum.celiakia.pl/album_page.php?pic_id=509

Uwagi:
Z tego przepisu wychodzą 4 małe tarty o średnicy 12cm lub jedna większa 24cm.

Zwykle robię ciasto kruche z mieszanej mąki, dodaję odrobinę ryżowej, kukurydzianej, mielonych migdałów i miksu lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej. Tym razem jednak użyłam nowej mąki, która pojawiła się niedawno w dziale spożywczym sklepu Marks&Spencer. Jest to mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej, tapioki, kukurydzianej i gryczanej. Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków typu soda czy guar. Cena jest dość przystępna 7.90zł/kg. Opakowana jest tak jak tradycyjna mąka pszenna, w papierową torbę zawiniętą u góry. Po otworzeniu przeżyłam lekki szok bo ma kolor i konsystencję pszennej krupczatki :). Jeszcze się nie spotkałam z taką mąką bezglutenową. Jest zrobiona tylko z mąki naturalnie bezglutenowej, więc nadaje się też dla osób uczulonych na pszenicę.
Niestety te delikatesy M&S to rzadkość, w Warszawie są chyba tylko w Arkadii i w Złotych Balkonach. Co gorsza gadałam z ekspedientką, pytałam, czy ta mąka będzie się pojawiać częściej, czy to tylko jednorazowe zamówienie, ale powiedziała, że oni nie mają wpływu na to co przychodzi do delikatesów od dostawcy :(.

W każdym razie polecam i mam nadzieję, że jednak będą ją regularnie sprowadzać.
djprinzesin
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pt 29 sie, 2008 16:05
Lokalizacja: Poznań

Post autor: djprinzesin »

włąsnie upieklamn i juz pół nie ma ;D
jest przepyszne! tylko dodalam trochę proszku do pieczenia, to mi spod podrósł ;)
Awatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: fellunia »

Naprawdę dodałaś proszku? Ciekawe, nie spotkałam się z tym. Czy ciasto nie zrobiło się wtedy miękkie?
Ogólnie ciasto kruche to chyba największa porażka w diecie bg :(. Ile się trzeba nakombinować żeby się nie rozsypywało. Chyba mam na tym punkcie lekką obsesję :)
djprinzesin
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pt 29 sie, 2008 16:05
Lokalizacja: Poznań

Post autor: djprinzesin »

przewaznie do kruchego dodaje proszku, nie robi się miękkie, ale trochę wyrasta i sie nie kruszy tak okropnie.
ale i tak zachowuje konsystencję kruchego ciasta.
spróbuj;)
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Ja też nie dodaję do tarty proszku do pieczenia ale bardzo mi sie ciasto kruszy. Nie wiem dlaczego? Może wiecie? <sciana>
Awatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: fellunia »

Barbaro, tak to już niestety jest, ciasto kruche bezglutenowe jest ekstremalnie kruche. Ja ostatnio robię tak, że używam mieszanki i mąki migdałowej pół na pół. Poza tym możesz dodać gumy guar, poeksperymentuj z nią.

Możesz użyć tych proporcji:

100g mąki bezglutenowej
100g mielonych migdałów
50g masła
80g cukru
1 jajko
szczypta soli
czubata łyżeczka gumy guar

Ciasto powinno mieć lepszą konsystencję.
Pozdrawiam!
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

A gdzie można dostać gumę guar?
Pozdrawiam
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Ja zamawiałam przy okazji większych zakupów w Glutenexie, pewnie w sklepach ze zdrową żywnością można dostać lub zamówić.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Glutenex ma w ofercie gumę guar ?
Obrazek
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Tak :)
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Nie zwróciłam uwagi, w sumie rzadko tam zaglądam. dzięki :)
Obrazek
Anawa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 15:53
Lokalizacja: Suwałki

Post autor: Anawa »

fellunia pyszna jest ta tarta ja robiłam bez gumy guar. W Suwałkach mają w sprzedaży w orkiszu zdrowa żywność
Czas jest najlepszym nauczycielem,
ale nieczęsto ma dobrych uczniów.


Obrazek
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: olku »

cześć,

ja dopiero zaczynam eksperymentować z deserami - powiedzcie mi proszę, czy przez mąkę bezglutenową rozumiecie miks bezglutenowy np. glutenexu ?

i te migdały, czy trzeba je obrać ze skórki, czy mogą być takie naturalne ?
chypre
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 155
Rejestracja: śr 11 cze, 2008 09:44
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: chypre »

migały do takiego ciasta viewtopic.php?t=432 mielę migdały ze skórką w młynku do kawy, natomiast kiedy mają być ozdobą lub dodaję tylko trochę pokruszone - sparzam i obieram ze skórki
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

olku, tak, ja przez mąkę bezglutenową rozumiem także mix bezglutenowy, ale są też mąki naturalnie bezglutenowe, jak np. gryczana, ryżowa, czy kukurydziana. Do wypieków najbezpieczniejsze są jednak mixy, które mają już w składzie "lepiszcza" typu guma guar. Wg mnie z samej mąki naturalnie bezglutenowej wypiek może się nie udać, nawet mimo dodania gumy guar.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
ODPOWIEDZ