szarlotka

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Post autor: Leeloo »

nie miałabym serca pokroić! cudo!
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Post autor: wicherek1989 »

BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK

SKŁADNIKI:
‒ 260 g masła
‒ 2 budynie bez glutenu
‒ 200 g mąki ryżowej/owsianej
‒ 200 g mąki gryczanej
‒ 100 g mąki kukurydzianej
‒ szczypta soli
‒ 3 jajka
‒ pół szklanki cukru
‒ 10 jabłek
‒ 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
Lekko miękkie masło (250 g) pokrój w kostkę i wymieszaj z połową szklanki cukru. Dodaj do masła jajka i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę oraz jedno opakowanie budyniu, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę podziel na dwie równe kulki. Kulki z ciasta owiń folią spożywczą, a następnie włóż na 40 min do lodówki.
Jabłka obierz ze skóry oraz pokrój w średniej grubości plasterki. Rozgrzej patelnię oraz rozpuść jedną łyżkę masła (10 g) i dodaj 1 łyżkę cukru. Po chwili dodaj jabłka. Zmniejsz ogień i przykryj, doglądaj co jakiś czas czy owoce nie przywierają. Duś jabłka 15 minut, jeśli przywierają dodaj trochę wody. Pod koniec duszenia dodaj cynamon oraz budyń.
Kulki ciasta rozwałkuj na cienki placek o średnicy 25 cm, jednym plackiem wypełnij spód i boki tortownicy, który wcześniej nasmaruj masłem (może być forma to tart) – Pamiętaj ciasto może nie być super sprężyste i trzeba będzie je wklepać ręcznie!
Przed włożeniem jabłek, nakłuj ciasto widelcem. Następnie ułóż jabłka.
Drugi rozwałkowany placek pokrój na paski szerokości 2cm. Poukładaj je na wierzchu by tworzyły kratę. Ciasto piecz 45 minut w 180 stopniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: szarlotka

Post autor: Anja »

:burger:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Post autor: Leeloo »

dawno nie widziałam takiego food-*jestem głupi* :galy: :pig:
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Post autor: wicherek1989 »

Leeloo pisze:dawno nie widziałam takiego food-*jestem głupi* :galy: :pig:
Czyli że co z czymś zbereźnym Ci się kojarzy? :P bo ja nie wiem o co chodzi aż popatrzyłam się na te zdjęcia znów <:>>

edit. google pomogło, cóż zmysłowo wyszła na zdjęciu szarlotka hehe
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Post autor: Leeloo »

wiesz, taki kop przyjemności dla oczu :sylwester:

polecam:
https://www.facebook.com/EpicFoodPorn?fref=ts
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Post autor: wicherek1989 »

Cieszę się, uważaj bo dopiero zaczynam ze zdjęciami jedzenia :D masz pstrąga i pieczone warzywa z piątku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Post autor: wicherek1989 »

Bg ciasto czekoladowe bita śmietana i dżem wiśniowy :) :mikolaj:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: szarlotka

Post autor: kasiqqq »

Pyszna szarlotka, sprawdzony przepis, chyba niedługo będzie to tradycja w moim domu ;) lepsza od glutenowej - z mieszaki mąki ziemniaczanej, ryżowej oraz tapioki.
http://malewypieki.pl/szarlotka/
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Post autor: pleomorfa »

W większości hipermarketów (na pewno w Auchan i Carrefour) i w internecie :).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Post autor: Leeloo »

Marzeno, na przyszłość, w górnym prawym rogu masz wyszukiwarkę - wpisujesz szukane słowo/zagadnienie i wyswietlaja się wątki gdzie je poruszano. Tam możesz pytać i pisać na dany temat. Bądź w razie braku wzmianki założyć nowy wątek, inaczej robi się zbędny bałagan.
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: ndz 18 sty, 2015 21:04

Re: szarlotka

Post autor: bunkowa »

Obrazek
Szarlotka na kruchym cieście
5 jajek
margaryna zwykła
3 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę mieszałam na oko: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana, z amarantusa, skrobia kukurydziana i z tapioki.
Ciasto kruche najlepiej siekać ale ja z lenistwa zagniotłam krótko. Wszystko co ww. ale bez białek. Zagniecione odstawić na pół godziny do lodówki.
Jabłka najlepsze są twarde, kwaśne. Pokroić w cienkie plasterki, ewentualnie dosłodzić, jak jabłka są słodkie to można dodać sok z cytryny. Dosypać cynamonu.
3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy, na to jabłka, potem ubitą pianę z białek (białka na sztywno + 0,5 szkl cukru pudru. Jak się cukier rozpuści dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej). Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180st.
ODPOWIEDZ