Sernik czarno-biały

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Sernik czarno-biały

Post autor: Hesia »

Ciasto:
1,5 szklanki mąki bezglutenowej (ja używam koncentratu ciasta chlebowego Glutenexu)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
2 żółtka
15 dag stopionego masła (margaryny)
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wymieszać, skleić rękami w kulkę (jeśli się nie chce zlepić, dosypuję odrobinę mąki kukurydzianej). Włożyć w torebce foliowej do zamrażalnika na co najmniej 1,5 godz.
Masa serowa:
3 serki homogenizowane po 200 g
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
1 łyżka stopionego masła (margaryny)
Wszystkie składniki zmiksować. Dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek. Dokładnie (ale ostrożnie) wymieszać łyżką.

Tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką bezglut. 2/3 wyjętego z zamrażalnika ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej (grube otwory) na dno tortownicy. Na to wyłożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec do 45 min. w temp. ok. 180°C.
Zaraz po upieczeniu delikatnie obkroić nożem tortownicę, wtedy sernik równo obsiada.
Smacznego!
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Wydaje się, że nie jest bardzo skomplikowany. :043:
No to spróbujemy:)
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Nie piekę skomplikowanych :)
Nam bardzo smakuje, bo jest delikatniejszy niż klasyczny sernik z sera twarogowego.
Przepis praktykowany przez 9 lat.
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Właśnie o to mi chodzi. :D
Dzięki za pomysł.
Awatar użytkownika
Aśka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 03 sty, 2004 23:29
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: Aśka »

prosze o podpowiedź - te serki hogomenizowane to są waniliowe czy takie twarogowe (jak biały ser mielony)?
Obrazek
>>pozdrawiam<<
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Skoro są homogenizowane waniliowe, to (już) chyba nie twarogowe.
Ale Hesia napisze więcej, co i jak z tymi serkami i serami przy serniku :)
Ostatnio zmieniony sob 19 gru, 2009 11:29 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

- te serki hogomenizowane to są waniliowe czy takie twarogowe (jak biały ser mielony)?[/quote]

Osobiście to unikam serków homogenizowanych, jak również różnego rodzaju deserków i jogurtów kolorowych...

Wydaje mi się, że można dodać ser biały bardzo dobrze zmielony.
;) ;)
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Cały urok tego sernika tkwi w serkach homogenizowanych właśnie!
Na pewno można zrobić zwykły sernik (z twarogu mielonego) na spodzie z dodatkiem kakao, ale to będzie zwykły sernik :(.
A ten jest bardziej delikatny i puszysty :)
Michelle7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 21 lis, 2011 16:35
Lokalizacja: śląsk

Post autor: Michelle7 »

Czy zna ktoś przepis na sernik królewski ? Kuche ciasto kakaowe + sernik lub ciasto murzynek + ser mielony i dodatki. Ni znam proporcji - zawsze mi smakował z dr Oetkera, teraz na święta chciałabym go odtworzyć bezglutenowo :oops:
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

a ser mlekowity ten na serniki?jest bezpieczny?i cukier waniliowy jakis?
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Zawsze trzeba czytać skład. Ja kupuję ser na sernik zazwyczaj w Lidlu co do cukru waniliowego z oetkera na którymś z innej firmy był gluten chyba gelwe albo winiary.
Co do przepisu ja gdzieś miałam ale posiałam wpisz w google i potem zamień mąkę na mix bg :) Zawsze tak robię i zawsze wychodzi :)))
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

ja kupilam w Bierdonie tez zamienilam proszek na bg i tylko mąka ziemnieczana byla w przepisie wyszedł super!!!dzieki
Michelle7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 21 lis, 2011 16:35
Lokalizacja: śląsk

Post autor: Michelle7 »

Justyna1982, a mix bg to jak się tworzy czy od razu kupuje, jęsli tak to z jakiej firmy najlepszy?
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Można samemu połączyć różne rodzaje mąk albo gotowy. Co człowiek to inne upodobania ja najbardziej lubię Bezgluten ale i z Balwitena upiekę. Scher też ma ale cena powala więc nie kupuję (raz miałam tak dla sprawdzenia).
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
ODPOWIEDZ