Sernik czarno-biały
Moderator: Moderatorzy
Sernik czarno-biały
Ciasto:
1,5 szklanki mąki bezglutenowej (ja używam koncentratu ciasta chlebowego Glutenexu)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
2 żółtka
15 dag stopionego masła (margaryny)
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wymieszać, skleić rękami w kulkę (jeśli się nie chce zlepić, dosypuję odrobinę mąki kukurydzianej). Włożyć w torebce foliowej do zamrażalnika na co najmniej 1,5 godz.
Masa serowa:
3 serki homogenizowane po 200 g
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
1 łyżka stopionego masła (margaryny)
Wszystkie składniki zmiksować. Dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek. Dokładnie (ale ostrożnie) wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką bezglut. 2/3 wyjętego z zamrażalnika ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej (grube otwory) na dno tortownicy. Na to wyłożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec do 45 min. w temp. ok. 180°C.
Zaraz po upieczeniu delikatnie obkroić nożem tortownicę, wtedy sernik równo obsiada.
Smacznego!
1,5 szklanki mąki bezglutenowej (ja używam koncentratu ciasta chlebowego Glutenexu)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
2 żółtka
15 dag stopionego masła (margaryny)
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wymieszać, skleić rękami w kulkę (jeśli się nie chce zlepić, dosypuję odrobinę mąki kukurydzianej). Włożyć w torebce foliowej do zamrażalnika na co najmniej 1,5 godz.
Masa serowa:
3 serki homogenizowane po 200 g
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
1 łyżka stopionego masła (margaryny)
Wszystkie składniki zmiksować. Dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek. Dokładnie (ale ostrożnie) wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką bezglut. 2/3 wyjętego z zamrażalnika ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej (grube otwory) na dno tortownicy. Na to wyłożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec do 45 min. w temp. ok. 180°C.
Zaraz po upieczeniu delikatnie obkroić nożem tortownicę, wtedy sernik równo obsiada.
Smacznego!
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Skoro są homogenizowane waniliowe, to (już) chyba nie twarogowe.
Ale Hesia napisze więcej, co i jak z tymi serkami i serami przy serniku
Ale Hesia napisze więcej, co i jak z tymi serkami i serami przy serniku
Ostatnio zmieniony sob 19 gru, 2009 11:29 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Zawsze trzeba czytać skład. Ja kupuję ser na sernik zazwyczaj w Lidlu co do cukru waniliowego z oetkera na którymś z innej firmy był gluten chyba gelwe albo winiary.
Co do przepisu ja gdzieś miałam ale posiałam wpisz w google i potem zamień mąkę na mix bg Zawsze tak robię i zawsze wychodzi ))
Co do przepisu ja gdzieś miałam ale posiałam wpisz w google i potem zamień mąkę na mix bg Zawsze tak robię i zawsze wychodzi ))
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Można samemu połączyć różne rodzaje mąk albo gotowy. Co człowiek to inne upodobania ja najbardziej lubię Bezgluten ale i z Balwitena upiekę. Scher też ma ale cena powala więc nie kupuję (raz miałam tak dla sprawdzenia).
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.