Wczoraj zrobiłam dzieciom tak "z głowy" i wyszły bardzo fajne racuszki. Zjadła je na kolację cała trójka, co mojemu bezglutkowi bardzo się podobało, że wreszcie wszyscy jedzą to samo.
1 szklanka mąki gryczanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki cukru (ja dałam ksylitol)
woda (ale myślę, że może być mleko lub maślanka, których my nie możemy).
wymieszać wszystko do konsystencji ciut gęściejszej niż na naleśniki.
dodać pokrojone w kostkę owoce (ja dałam 1 banana i 1 spore jabłko), nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na średnim ogniu z obu stron.
Smacznego.
racuszki gryczane z owocami
Moderator: Moderatorzy
Jest dużo fajnych plackowatych z mąki gryczanej
Ja polecam naleśniki amerykańskie
- szklanka mąki gryczanej
- 1 białko jaja
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, cukier - do smaku (ja słodzę fruktozą)
- szklanka maślanki/jogurtu/kefiru
- 1/4 szkl. mleka słodkiego
wymieszać łyżką albo mikserem, wylewać na teflonową patelnię i smaży bez tłuszczu pod przykryciem, na małym "ogniu" - jak się góra zetnie, przewrócić.
Dobre z twarożkiem z owocami, z dżemem, jogurtem...
Tych Twoich racuszków też spróbuję bo brzmi apetycznie
Ja polecam naleśniki amerykańskie
- szklanka mąki gryczanej
- 1 białko jaja
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, cukier - do smaku (ja słodzę fruktozą)
- szklanka maślanki/jogurtu/kefiru
- 1/4 szkl. mleka słodkiego
wymieszać łyżką albo mikserem, wylewać na teflonową patelnię i smaży bez tłuszczu pod przykryciem, na małym "ogniu" - jak się góra zetnie, przewrócić.
Dobre z twarożkiem z owocami, z dżemem, jogurtem...
Tych Twoich racuszków też spróbuję bo brzmi apetycznie
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
A ja piekę takie placuszki gryczane(proporcje na 1 osobę):
3 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki mąki bezglutenowej(ja użyłam mixu chlebowgo)
2 jajka
1/3 szklanki wody
Makę, żółtka, sól i wodę zmiksować, następne dodać ubitą pianę z białek. Smażyć z dwóch stron na oleju.
Można podawać na słodko(z cukrem, musem owocowym itp.)lub np. z ketchupem.
Są łatwe w wykonaniu i przepyszne smakowały całej rodzince.
SMACZNEGO
3 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki mąki bezglutenowej(ja użyłam mixu chlebowgo)
2 jajka
1/3 szklanki wody
Makę, żółtka, sól i wodę zmiksować, następne dodać ubitą pianę z białek. Smażyć z dwóch stron na oleju.
Można podawać na słodko(z cukrem, musem owocowym itp.)lub np. z ketchupem.
Są łatwe w wykonaniu i przepyszne smakowały całej rodzince.
SMACZNEGO