Składniki na ciasto drożdżowe:
0,5 kg mąki (niskobiałkowej bezglutenowej Glutenex)
3 jajka
4 łyżki oleju
5 dkg świeżych drożdży
0,75 szkl. cukru
szczypta soli
250 ml mleka (może być sojowe/ryżowe)
Wykonanie:
Zaczyn: 3 łyżki ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru wymieszać razem i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę, szczyptę soli, olej, zaczyn drożdżowy (gdy podwoi objętość) oraz pozostałe mleko i wszystkie składniki dobrze wyrobić. Im lepiej będzie wyrobione ciasto, tym więcej powietrza się do niego wtłoczy i będzie bardziej puszyste.
Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce. Można przykryć ściereczką.
Po wyrośnięciu (mówi się, że gdy podwoi objętość, ja zwykle czekam aż „urośnie” cała miska

Piec w temp.175 – 180°C przez 50 min.
Do drożdżówki można dodać rodzynki, jabłka czy inne owoce.
Słyszałam, że drożdżówka z bananami (plasterki „powtykane” w wierzch ciasta) jest rewelacyjna. Choć ja jeszcze tego nie próbowałam

Moja standardowo była z rodzynkami.
Drożdżówka w dniu upieczenia jest rewelacyjna, w smaku niczym się nie różni od glutenowej, co poświadczyła cała moja rodzinka, na drugi dzień jest już troszkę „czerstwa” – ale przecież i normalna, pszenna taka się robi


Smacznego!