Nie wiem jak inni, ale ja dodaję do pieczenia chleba żółtka.. Zostają mi białka, które zagospodarowuję lepiąc te kulki. Wzrasta moja gospodarność i jeszcze jest to przepyszna, bezglutenowa i bezmleczna słodkość, która smakuje wszystkim…
KULKI ORZECHOWE - PALCE LIZAĆ
Składniki na kulki: 25 dag mielonych orzechów /do ciasta/, 5 dag orzechów do obtaczania, 5 dag /3 płaskie łyżki/ cukru pudru, 2 białka, tłuszcz do wysmarowania blachy, kilka moreli lub innych „miękkich bakalii”
Wykonanie kulek: orzechy wsypać do miski + cukier puder – wymieszać + ubita piana z białek – zagnieść ręką.
Morele umyć – pokroić na ćwiartki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego chowając ćwiartkę moreli do środka kulki – kulki układać na wysmarowanej tłuszczem brytfance i piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 10 minutach obrócić.
Składniki na polewę czekoladową: 1/4 kostki margaryny Delmy bezlaktozowej lub Planty, ½ szklanki cukru, 1,5 łyżki kakao, 2płaskie łyżki wody, 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczkę maki ziemniaczanej /polewa jest wtedy bardziej kleista i przypomina czekoladę/
Wykonanie: margarynę + cukier rozpuścić w rondelku + woda + kakao + mąka ziemniaczana – wymieszać – zagotować mieszając aż cukier się rozpuści – odstawić. Gdy polewa będzie letnia, maczać kulki w czekoladzie i obtaczać w mielonych orzechach.
Kulki są boskie w smaku!!! Nazwałam je „palce lizać”, bo wszystkie składniki można jeść nawet bez upieczenia i w trakcie wykonywania, łakomstwo bierze górę i oblizuje się palce. Jest to super propozycja na świąteczne rodzinne wypieki. Mogą je lepić dzieci, trzeba wtedy o 1/3 zwiększyć ilość składników, bo część wyjedzą przy przygotowaniu
KULKI ORZECHOWE - PALCE LIZAĆ
Moderator: Moderatorzy