krajanka orzechowo -migdałowa

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

krajanka orzechowo -migdałowa

Post autor: Jola-Gabrysia »

Krajanka orzechowo-migdałowa

--------------------------------------------------------------------------------
Danie: Na Boże Narodzenie

--------------------------------------------------------------------------------


Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wysmarować olejem, obficie oprószyć 1 łyżką mąki kukurydzianej, nadmiar mąki usunąć. Orzechy, migdały, pistacje drobno posiekać, skórkę pomarańczową, kandyzowane wiśnie, suszone morele drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i równomiernie rozłożyć na blasze. Z cukru, wody, ½ laski wanilii i goździków ugotować niezbyt gęsty syrop. Dodać sok pomarańczowy i po usunięciu goździków i wanilii, zagęścić mąką kukurydzianą . Masę cukrową szybko zagotować i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 min. Masą zalać ułożone na blasze składniki, następnie odstawić do zastygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Przybrać kandyzowanymi wiśniami.

Składniki:
Łyżka oleju, po 50g orzechów laskowych, migdałów, pistacji, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanych wiśni i suszonych moreli, 500g cukru, 2 filiżanki wody, 2 łyżki soku pomarańczowego, 180g mąki kukurydzianej, ½ laski Wanilii, 2 Goździki .
Do przybrania – kandyzowane wiśnie.


--------------------------------------------------------------------------------
ODPOWIEDZ