Chałwowy krem do tortu, wafli

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Chałwowy krem do tortu, wafli

Post autor: Agniesia »

Chałwowy krem do tortu

- 2 żółtka
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego (1 tubka)
ja miałam takiej lokalnej firmy z Gostynia
- 250 g bardzo miękkiego masła
- 300 g drobno pokruszonej chałwy

Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym aż masa lekko się napuszy.
Masło utrzeć do białości, dodać żółtka z mlekiem, zmiksować.
Nadal miksując dodawać po łyżce chałwy i ucierać, aż masa będzie puszysta.
Przed smarowaniem wstawić na 15-20 minut do lodówki, aż lekko stężeje.

Do przełożenia tortu najlepiej jeszcze użyć jakiegoś kwaskowego dżemu, np. z czarnej porzeczki.

Z połowy porcji wychodzi idealna ilość do przełożenia wafli bezglutenowych.
Obrazek
ODPOWIEDZ