Polecam to ciasto, wilgotne i pyszne ! Pełny artykuł http://blog.vegabutik.pl/?p=309
Składniki:
200 g masła lub margaryny
200 g miałkiego cukru ( brązowy najlepiej)
200 g mielonych migdałów
100 g drobnej polenty kukurydzianej ( bardzo drobnej kaszy k.)
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( ew. bezglutenowy)
Na syrop
skórka otarta z dwóch cytryn
125 g cukru pudru
Przygotowanie:
Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu ( nie gotować )
Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.
Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję.
Pycha ciacho
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 29 sie, 2011 12:34
- Lokalizacja: Górki Wielkie
Pycha ciacho
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 29 sie, 2011 12:34
- Lokalizacja: Górki Wielkie