Murzynek

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Murzynek

Post autor: kfiatek »

40 dag mąki
50 dag masła lub margaryny bezmlecznej (uwaga: nie takiej do smarowania, bo się rozwarstwi na tłuszcz i wodę, i po pierwsze stworzy zakalec, a po drugie polewa nie wyjdzie. Ja używam margaryny do pieczenia Maryna)
50 dag cukru
6 jaj
6 łyżek kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
cukier waniliowy
10 łyżek wody

Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao podgrzać w garnku do zagotowania, gotować na małym ogniu mieszając przez 3 minuty.
Ostudzić.
Z ostudzonej masy odlać 1 szklankę na polewę, resztę wlać do dużej miski, ucierać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę.
na koniec ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Włożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Wyjąć kiedy patyczek wbity w ciasto wychodzi z ciasta suchy.
Ostudzić, polać polewą, zostawić do zaschnięcia polewy.

Można też użyć gotowej polewy czekoladowej, wtedy nie odlewamy tej 1 szklanki na polewę, za to nie dodajemy do ciasta wody.

Jeśli ktoś jest uczulony na kakao, można to ciasto zrobić bez kakaa - wtedy nie będzie to już Murzynek, ale wciąż smaczne i łatwe do zrobienia ciasto na proszku :) Tylko wtedy zdecydowanie nie odlewamy masy na polewę, bo niezbyt apetycznie wygląda. Można też zamiast cukru waniliowego dać inny aromat do ciasta.
Wiki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: wt 22 cze, 2004 10:44
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Wiki »

Kfiatku, a jakiej mąki dodajesz :?:
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

mix Glutenexu niskobiałkowy (= bezmleczny).
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

ciasto czekoladowe bez mleka i jaj

Post autor: Nastka »

Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto czekoladowe, które znalazłam na stronie
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20244.html
To jest moje pierwsze ciasto bez mleka, jajek i glutenu które tak urosło!! Jest mięciutkie. Spróbujcie koniecznie bezmleczni i bezjajeczni!! Zwykłą mąkę zastąpiłam mieszanką Bezglutenu, piekłam 1 h 10 min. na początku 175 stopni C, później zwiększyłam na 200, grzałki z dołu i z góry.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Murzynek z agarem na prosbe kluni2 i Margot

Post autor: thh-polka »

250 g masla
250ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
2 lyzki wody
2 jajka
lyzeczka cukru wan.
170g maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryzowej )
agar- agar (1-2 lyzeczki)
1,5 lyzeczki proszu do piecz.
szczypta soli

Zagotowac wode, maslo, kakao, cukier, sol. Nalezy ciagle mieszac.
Ostudzic w zimnej wodzie. Dodac cukier wanil.
Odlac 50 ml na polewe.
Dodac zoltka, make ,agar, proszek. Dokladnie wymieszac lyzka.
Ubic bialka, ostroznie wymieszac z masa zoltkowa.
Przelozyc do malej okraglej foremki lub keksowki, wysmarowanej tluszczem i wysyp. bulka tarta bg lub uzyc papieru do pieczenia.
Piec na srodkowej polce w piekarniku 200*C/35 min
Ostudzone ciasto polac podgrzana polewa.
Przepis mozna podwoic.
Oczywiscie mozna uzyc mixu, juz bez agaru.
klunia2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: wt 23 sty, 2007 13:00
Lokalizacja: Opole

Post autor: klunia2 »

thh-polka!!

dziekuje slicznie, brzmi pysznie... :) juz nie moge sie doczekac, kiedy bede mogla go zrobic... ale pewnie dopiero na Swieta, jak przyjade na dluzej do domu ;)
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Nastka wypróbuję przepis na ciasto czekoladowe . Moja córka na pewno będzie zadowolona jak go zrobię. :)
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

Post autor: iwaz »

zrobiłam placek który proponowała Nastka - 45 min w temp 180 i piękny wyszedł, tylko jak dla mnie ma feler, za duzo sody, moze wystarczy pół łyżeczki? na pewno spróbuje jeszcze raz, jest prosty, szybki i smaczny! polecam
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Mam ogromną prośbę- jakie kakao używacie do pieczenia, np. murzynka :?:
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 276
Rejestracja: ndz 24 wrz, 2006 17:12
Lokalizacja: SIERADZ

Post autor: GUTEK »

Do murzynka używam kakaa Deco Morreno, do picia -Nesquik.
Na diecie od 15.03.2011
maska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 81
Rejestracja: śr 04 kwie, 2012 18:09
Lokalizacja: centrum

Post autor: maska »

Murzynek z dżemem - rewelacja i szybki, wszystko w jednej misce.

3 jajka
1 szklanka cukru
2 czubate szklanki mąki (np. bezgluten - koncentrat mąki domowej)
1 szklanka mleka
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ja daję ten z Łowicza) - ale wychodzi też pyszne z truskawkowym, wiśniowym, pomieszanym.
1/2 szklanki oleju (Kujawski)
1,5 łyżeczki sody lub proszku bg
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać pozostałe składniki, moim zdaniem kolejność nie ma znaczenia, zmieniam ją i wychodzi. Piec w temp. 175-180 stopni przez 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Można przełożyć powidłami śliwkowymi - będzie wtedy podobny do piernika.
Dziś przez przypadek wsypałam koncentrat ciasta chlebowego z bezglutenu i nie zorientowałam się! W smaku bez różnicy. :)
Kasia7874
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: śr 14 mar, 2012 14:43
Lokalizacja: Poznań

murzynek

Post autor: Kasia7874 »

Przepis ciekawy, ale mam pytanie. Jakie kakao dodajesz? Dla niektórych może to oczywiste, ale różnica w smaku na pewno olbrzymia, a ja jestem niezbyt doświadczona w sprawach pieczenia: zwykłe typu "Decomoreno" czy typu "Puchatek"?
maska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 81
Rejestracja: śr 04 kwie, 2012 18:09
Lokalizacja: centrum

Post autor: maska »

Ja dodaję zwykłe gorzkie kakao z Celiko (kupuję w Netto). :)
Kasia7874
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: śr 14 mar, 2012 14:43
Lokalizacja: Poznań

murzynek

Post autor: Kasia7874 »

Dziękuję za odpowiedź. Życzę Wesołych Świąt!!
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Murzynek z agarem na prosbe kluni2 i Margot

Post autor: monisiak81 »

thh-polka pisze:250 g masla
250ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
2 lyzki wody
2 jajka
lyzeczka cukru wan.
170g maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryzowej )
agar- agar (1-2 lyzeczki)
1,5 lyzeczki proszu do piecz.
szczypta soli

Zagotowac wode, maslo, kakao, cukier, sol. Nalezy ciagle mieszac.
Ostudzic w zimnej wodzie. Dodac cukier wanil.
Odlac 50 ml na polewe.
Dodac zoltka, make ,agar, proszek. Dokladnie wymieszac lyzka.
Ubic bialka, ostroznie wymieszac z masa zoltkowa.
Przelozyc do malej okraglej foremki lub keksowki, wysmarowanej tluszczem i wysyp. bulka tarta bg lub uzyc papieru do pieczenia.
Piec na srodkowej polce w piekarniku 200*C/35 min
Ostudzone ciasto polac podgrzana polewa.
Przepis mozna podwoic.
Oczywiscie mozna uzyc mixu, juz bez agaru.
Zrobiłam murzynka wg tego przepisu :) :P mniam delikatnie go zmodyfikowałam, bo dałam margarynę z Kruszewicy Palma (bo jest bezmleczna), niepełną szklankę cukru, 2,5 łyżki kakao (Celiko- kupione w Simply), 3 jaja (rozm M z biedrony) mąki pomieszałam w proporcji (90 g ziemniaczanej, 50 g kukurydzianej, 30-40 g ryżowej) 1 płaską łyżeczkę proszku (nie lubię posmaku proszku dlatego zawsze daję mniej) i robiłam bez agaru (bo nie mam). Łączenie produktów zgodnie z przepisem. piekłam 200* 35 min + 5 min w ciepłym wyłączonym piekarniku na "dojście".
Wyszedł przeprze pyszny. Mimo że karmię piersią to skusiłam się na 1 kawałek i na razie mały reakcji nie ma :)
Dziękuję za przepis :) :* i mam nadzieję że nie pogniewasz się że wstawię fotkę. Pozdrawiam Monika
Cukiereczki niestety przywiezione z hiszpanii sin gluten ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn 09 gru, 2013 11:49 przez monisiak81, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ