Murzynek
Moderator: Moderatorzy
Murzynek
40 dag mąki
50 dag masła lub margaryny bezmlecznej (uwaga: nie takiej do smarowania, bo się rozwarstwi na tłuszcz i wodę, i po pierwsze stworzy zakalec, a po drugie polewa nie wyjdzie. Ja używam margaryny do pieczenia Maryna)
50 dag cukru
6 jaj
6 łyżek kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
cukier waniliowy
10 łyżek wody
Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao podgrzać w garnku do zagotowania, gotować na małym ogniu mieszając przez 3 minuty.
Ostudzić.
Z ostudzonej masy odlać 1 szklankę na polewę, resztę wlać do dużej miski, ucierać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę.
na koniec ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Włożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Wyjąć kiedy patyczek wbity w ciasto wychodzi z ciasta suchy.
Ostudzić, polać polewą, zostawić do zaschnięcia polewy.
Można też użyć gotowej polewy czekoladowej, wtedy nie odlewamy tej 1 szklanki na polewę, za to nie dodajemy do ciasta wody.
Jeśli ktoś jest uczulony na kakao, można to ciasto zrobić bez kakaa - wtedy nie będzie to już Murzynek, ale wciąż smaczne i łatwe do zrobienia ciasto na proszku Tylko wtedy zdecydowanie nie odlewamy masy na polewę, bo niezbyt apetycznie wygląda. Można też zamiast cukru waniliowego dać inny aromat do ciasta.
50 dag masła lub margaryny bezmlecznej (uwaga: nie takiej do smarowania, bo się rozwarstwi na tłuszcz i wodę, i po pierwsze stworzy zakalec, a po drugie polewa nie wyjdzie. Ja używam margaryny do pieczenia Maryna)
50 dag cukru
6 jaj
6 łyżek kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
cukier waniliowy
10 łyżek wody
Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao podgrzać w garnku do zagotowania, gotować na małym ogniu mieszając przez 3 minuty.
Ostudzić.
Z ostudzonej masy odlać 1 szklankę na polewę, resztę wlać do dużej miski, ucierać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę.
na koniec ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Włożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Wyjąć kiedy patyczek wbity w ciasto wychodzi z ciasta suchy.
Ostudzić, polać polewą, zostawić do zaschnięcia polewy.
Można też użyć gotowej polewy czekoladowej, wtedy nie odlewamy tej 1 szklanki na polewę, za to nie dodajemy do ciasta wody.
Jeśli ktoś jest uczulony na kakao, można to ciasto zrobić bez kakaa - wtedy nie będzie to już Murzynek, ale wciąż smaczne i łatwe do zrobienia ciasto na proszku Tylko wtedy zdecydowanie nie odlewamy masy na polewę, bo niezbyt apetycznie wygląda. Można też zamiast cukru waniliowego dać inny aromat do ciasta.
ciasto czekoladowe bez mleka i jaj
Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto czekoladowe, które znalazłam na stronie
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20244.html
To jest moje pierwsze ciasto bez mleka, jajek i glutenu które tak urosło!! Jest mięciutkie. Spróbujcie koniecznie bezmleczni i bezjajeczni!! Zwykłą mąkę zastąpiłam mieszanką Bezglutenu, piekłam 1 h 10 min. na początku 175 stopni C, później zwiększyłam na 200, grzałki z dołu i z góry.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20244.html
To jest moje pierwsze ciasto bez mleka, jajek i glutenu które tak urosło!! Jest mięciutkie. Spróbujcie koniecznie bezmleczni i bezjajeczni!! Zwykłą mąkę zastąpiłam mieszanką Bezglutenu, piekłam 1 h 10 min. na początku 175 stopni C, później zwiększyłam na 200, grzałki z dołu i z góry.
Murzynek z agarem na prosbe kluni2 i Margot
250 g masla
250ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
2 lyzki wody
2 jajka
lyzeczka cukru wan.
170g maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryzowej )
agar- agar (1-2 lyzeczki)
1,5 lyzeczki proszu do piecz.
szczypta soli
Zagotowac wode, maslo, kakao, cukier, sol. Nalezy ciagle mieszac.
Ostudzic w zimnej wodzie. Dodac cukier wanil.
Odlac 50 ml na polewe.
Dodac zoltka, make ,agar, proszek. Dokladnie wymieszac lyzka.
Ubic bialka, ostroznie wymieszac z masa zoltkowa.
Przelozyc do malej okraglej foremki lub keksowki, wysmarowanej tluszczem i wysyp. bulka tarta bg lub uzyc papieru do pieczenia.
Piec na srodkowej polce w piekarniku 200*C/35 min
Ostudzone ciasto polac podgrzana polewa.
Przepis mozna podwoic.
Oczywiscie mozna uzyc mixu, juz bez agaru.
250ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
2 lyzki wody
2 jajka
lyzeczka cukru wan.
170g maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryzowej )
agar- agar (1-2 lyzeczki)
1,5 lyzeczki proszu do piecz.
szczypta soli
Zagotowac wode, maslo, kakao, cukier, sol. Nalezy ciagle mieszac.
Ostudzic w zimnej wodzie. Dodac cukier wanil.
Odlac 50 ml na polewe.
Dodac zoltka, make ,agar, proszek. Dokladnie wymieszac lyzka.
Ubic bialka, ostroznie wymieszac z masa zoltkowa.
Przelozyc do malej okraglej foremki lub keksowki, wysmarowanej tluszczem i wysyp. bulka tarta bg lub uzyc papieru do pieczenia.
Piec na srodkowej polce w piekarniku 200*C/35 min
Ostudzone ciasto polac podgrzana polewa.
Przepis mozna podwoic.
Oczywiscie mozna uzyc mixu, juz bez agaru.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Murzynek z dżemem - rewelacja i szybki, wszystko w jednej misce.
3 jajka
1 szklanka cukru
2 czubate szklanki mąki (np. bezgluten - koncentrat mąki domowej)
1 szklanka mleka
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ja daję ten z Łowicza) - ale wychodzi też pyszne z truskawkowym, wiśniowym, pomieszanym.
1/2 szklanki oleju (Kujawski)
1,5 łyżeczki sody lub proszku bg
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać pozostałe składniki, moim zdaniem kolejność nie ma znaczenia, zmieniam ją i wychodzi. Piec w temp. 175-180 stopni przez 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Można przełożyć powidłami śliwkowymi - będzie wtedy podobny do piernika.
Dziś przez przypadek wsypałam koncentrat ciasta chlebowego z bezglutenu i nie zorientowałam się! W smaku bez różnicy.
3 jajka
1 szklanka cukru
2 czubate szklanki mąki (np. bezgluten - koncentrat mąki domowej)
1 szklanka mleka
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ja daję ten z Łowicza) - ale wychodzi też pyszne z truskawkowym, wiśniowym, pomieszanym.
1/2 szklanki oleju (Kujawski)
1,5 łyżeczki sody lub proszku bg
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać pozostałe składniki, moim zdaniem kolejność nie ma znaczenia, zmieniam ją i wychodzi. Piec w temp. 175-180 stopni przez 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Można przełożyć powidłami śliwkowymi - będzie wtedy podobny do piernika.
Dziś przez przypadek wsypałam koncentrat ciasta chlebowego z bezglutenu i nie zorientowałam się! W smaku bez różnicy.
murzynek
Przepis ciekawy, ale mam pytanie. Jakie kakao dodajesz? Dla niektórych może to oczywiste, ale różnica w smaku na pewno olbrzymia, a ja jestem niezbyt doświadczona w sprawach pieczenia: zwykłe typu "Decomoreno" czy typu "Puchatek"?
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Murzynek z agarem na prosbe kluni2 i Margot
Zrobiłam murzynka wg tego przepisu mniam delikatnie go zmodyfikowałam, bo dałam margarynę z Kruszewicy Palma (bo jest bezmleczna), niepełną szklankę cukru, 2,5 łyżki kakao (Celiko- kupione w Simply), 3 jaja (rozm M z biedrony) mąki pomieszałam w proporcji (90 g ziemniaczanej, 50 g kukurydzianej, 30-40 g ryżowej) 1 płaską łyżeczkę proszku (nie lubię posmaku proszku dlatego zawsze daję mniej) i robiłam bez agaru (bo nie mam). Łączenie produktów zgodnie z przepisem. piekłam 200* 35 min + 5 min w ciepłym wyłączonym piekarniku na "dojście".thh-polka pisze:250 g masla
250ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
2 lyzki wody
2 jajka
lyzeczka cukru wan.
170g maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryzowej )
agar- agar (1-2 lyzeczki)
1,5 lyzeczki proszu do piecz.
szczypta soli
Zagotowac wode, maslo, kakao, cukier, sol. Nalezy ciagle mieszac.
Ostudzic w zimnej wodzie. Dodac cukier wanil.
Odlac 50 ml na polewe.
Dodac zoltka, make ,agar, proszek. Dokladnie wymieszac lyzka.
Ubic bialka, ostroznie wymieszac z masa zoltkowa.
Przelozyc do malej okraglej foremki lub keksowki, wysmarowanej tluszczem i wysyp. bulka tarta bg lub uzyc papieru do pieczenia.
Piec na srodkowej polce w piekarniku 200*C/35 min
Ostudzone ciasto polac podgrzana polewa.
Przepis mozna podwoic.
Oczywiscie mozna uzyc mixu, juz bez agaru.
Wyszedł przeprze pyszny. Mimo że karmię piersią to skusiłam się na 1 kawałek i na razie mały reakcji nie ma
Dziękuję za przepis :* i mam nadzieję że nie pogniewasz się że wstawię fotkę. Pozdrawiam Monika
Cukiereczki niestety przywiezione z hiszpanii sin gluten
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn 09 gru, 2013 11:49 przez monisiak81, łącznie zmieniany 3 razy.