
Szarlotka z mąki kukurydzianej- bezglutenowa
Mąkę siekamy z masłem, dosypujemy cukier, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 1/2- 1 h.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cząstki, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki i cukier, dusimy aż jabłka się rozpadną. Następnie dodajemy cynamon.
Ciasto dzielimy dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy nim formę o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min.; bez termoobiegu nastawiamy temperaturę na 180 stopni).
Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy ciasteczka. Te ciasteczka układamy później na wierzch ciasta- to alternatywa dla banalnych "kratek", jakie można spotkać na większości ciast tego typu
