Przepis znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Celiko.
Zmodyfikowałam go i wyszła mi super w smaku i wysoka prawdziwie piaskowa babka.
I tak:
4 jajka
250g masła lub margaryny ( ja dałam masło)
265g mąk bezgluta ( dałam 160g mix C schar, 105g.maki ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bg.( dałam doves farm)
150 g. cukru
ziarenka z wanilii lub cukier wanilinowy
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, maslo roztopić i przestudzić ( letnio-ciepłe może być)
Wlać powoli masło do jajek i dodawać stopniowo mąki zmieszane razem z proszkiem. Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem i piec ok.45 min do 1 h.
Temperatura 165-170 st.C z termoobiegiem, 180 st. bez termoobiegu.
Babka pycha. Mąż ani dziecko się nie połapali ,że bezglutenowa . W rodzinie tylko ja mam silna alergię na pszenicę
Smacznego.
Babka piaskowa- maślana
Moderator: Moderatorzy
Re: Babka piaskowa- maślana
Spróbuje, nawet dzisiaj:)
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
Re: Babka piaskowa- maślana
Zrobiłam i bardzo smaczna dziekuję
Re: Babka piaskowa- maślana
Cieszę się bardzo!!!