rolada makowa - bardzo prosta
Moderator: Moderatorzy
rolada makowa - bardzo prosta
masa:
200 g maku mielonego
100 g skórki pomarańczowej lub inne bakalie
miód lub cukier
cynamon
cukier wanilinowy lub wanilia
aromat do ciasta
ciasto:
3 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
Mak zalewamy wrzątkiem (lekko ponad poziom maku), gotujemy przez chwilę, dodajemy skórkę (lub inne bakalie), cukier/miód/inny słodzik, cynamon i cukier wanilinowy/wanilię (później trzeba ją wyjąć) oraz aromat. Gotujemy jakieś 10 min, mieszając aby się nie przypaliła i odstawiamy do ostygnięcia. Ma być w konsystencji budyniu.
Ciasto (przepis podany na jedną sztukę, jednak taka ilość masy wystarcza na dwie sztuki): Ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier, mąkę i proszek (cały czas mieszając). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - dobrze byłoby posmarować olejem. Pieczemy około 15 - 20 min w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy, kładziemy na ścierce ciastem do dołu i odrywamy papier (delikatnie, ale szybko!), nakładamy połowę masy i zwijamy jak roladę, owijamy w ścierkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Można ją ozdobić według własnego życzenia
Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... )
200 g maku mielonego
100 g skórki pomarańczowej lub inne bakalie
miód lub cukier
cynamon
cukier wanilinowy lub wanilia
aromat do ciasta
ciasto:
3 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
Mak zalewamy wrzątkiem (lekko ponad poziom maku), gotujemy przez chwilę, dodajemy skórkę (lub inne bakalie), cukier/miód/inny słodzik, cynamon i cukier wanilinowy/wanilię (później trzeba ją wyjąć) oraz aromat. Gotujemy jakieś 10 min, mieszając aby się nie przypaliła i odstawiamy do ostygnięcia. Ma być w konsystencji budyniu.
Ciasto (przepis podany na jedną sztukę, jednak taka ilość masy wystarcza na dwie sztuki): Ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier, mąkę i proszek (cały czas mieszając). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - dobrze byłoby posmarować olejem. Pieczemy około 15 - 20 min w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy, kładziemy na ścierce ciastem do dołu i odrywamy papier (delikatnie, ale szybko!), nakładamy połowę masy i zwijamy jak roladę, owijamy w ścierkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Można ją ozdobić według własnego życzenia
Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
celiakia od lutego 1996
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Ooo czyli masa juz na upieczony placek?
W glutenowym swiecie pamietam, ze na surowo sie dawalo hmmm
Pysznie wyglada
A foto kalkulatorem...
W glutenowym swiecie pamietam, ze na surowo sie dawalo hmmm
Pysznie wyglada
A foto kalkulatorem...
Re: rolada makowa - bardzo prosta
sandyy tak na upieczone, bo ciasto to biszkopt więc przed upieczeniem nie przejdzie
ma się ten kalkulator
ma się ten kalkulator
celiakia od lutego 1996
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Aaa to temu moze wtedy mi wyszlo takie hmmm wilgotne
Kurcze waham sie, czy robic to ciacho, czy bezjajkowo z innego tematu
Jedno jest pewne, rolada bedzie
Nastepnym razem flesza nie wlaczaj...
Kurcze waham sie, czy robic to ciacho, czy bezjajkowo z innego tematu
Jedno jest pewne, rolada bedzie
Nastepnym razem flesza nie wlaczaj...
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Jeżeli spróbujesz, nie będziesz żałować - właśnie sama zjadłam połowę.
hmm... zdjęcie jest bez flesza po prostu lśni swoją cudownością.
hmm... zdjęcie jest bez flesza po prostu lśni swoją cudownością.
celiakia od lutego 1996
Re: rolada makowa - bardzo prosta
dorkub pisze:
hmm... zdjęcie jest bez flesza po prostu lśni swoją cudownością.
Wierze
Ale mi narobilas smaka
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Ja chcę taki kalkulator!dorkub pisze:Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... )
A rolada wygląda apetycznie.
Re: rolada makowa - bardzo prosta
super sprawa i wcale nie taka skomplikowana na jaką ciacho wygląda
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Opowiem Ci potem, jak wyszloLeeloo pisze:super sprawa i wcale nie taka skomplikowana na jaką ciacho wygląda
Re: rolada makowa - bardzo prosta
liczę na to, Kierowniku
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Kalkulatory poszły, wersja limitowanaDerwid pisze:Ja chcę taki kalkulator!dorkub pisze:Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... )
A rolada wygląda apetycznie.
Sandyy, i jak poszło?
celiakia od lutego 1996
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Jak pojdzie
Robic 2 dni przed wigilia = nie bedzie szamki w wigilie
Robiac dzis jest szansa, ze sie uchowa
EDIT:
Zrobilam
Robic 2 dni przed wigilia = nie bedzie szamki w wigilie
Robiac dzis jest szansa, ze sie uchowa
EDIT:
Zrobilam
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Wiec:
Zmodyfikowalam troche przepis
Mase makowa zrobila troszke inaczej:
400g maku Kresto
80g masla
3/4 szklanki miodu
kandyzowana skorka pomaranczowa Lidl
zurawina suszona Lidl
sliwka suszona Lidl
morele suszone Lidl
aromat migdalowy Dr. Oetker
1,5 cukru waniliowego (ja dalam Dr. Oetker, ale wlasnie doczytalam na stronie producenta, ze mozliwe sa w tym produkcie zanieczyszczenia krzyzowe... wiec odradzam )
Mak zalalam goraca woda, gotowalam przez okolo 30 minut.
Odcedzilam i zostawilam do odsaczenia na kilkanascie minut.
Zmielilam mak dwukrotnie.
Bakalie pokroilam na drobne czesci.
Miod rozpuscilam razem z maslem na malym ogniu.
Wszystko zmieszalam.
Odnosnie 'biszkoptu' tez zaszla pewna modyfikacja.
Podpieklam 10 minut, wyjelam, delikatnie wysmarowalam masa, zawinelam i dalej do piekarnika na 8-9 minut.
(pieczone na 180 stopni w piekarniku elektrycznym, program grzalka gora dol z nawiewem).
Pozniej wlasnorecznie robiona polewa. I na wierzch skorka pomaranczowa.
Moja wersja jest dla tych lubiacych mak bo mialam mala blaszke, wiec bardziej rurka z kremem wyszla, niz rolada
Ale i tak jest pyszne
Zmodyfikowalam troche przepis
Mase makowa zrobila troszke inaczej:
400g maku Kresto
80g masla
3/4 szklanki miodu
kandyzowana skorka pomaranczowa Lidl
zurawina suszona Lidl
sliwka suszona Lidl
morele suszone Lidl
aromat migdalowy Dr. Oetker
1,5 cukru waniliowego (ja dalam Dr. Oetker, ale wlasnie doczytalam na stronie producenta, ze mozliwe sa w tym produkcie zanieczyszczenia krzyzowe... wiec odradzam )
Mak zalalam goraca woda, gotowalam przez okolo 30 minut.
Odcedzilam i zostawilam do odsaczenia na kilkanascie minut.
Zmielilam mak dwukrotnie.
Bakalie pokroilam na drobne czesci.
Miod rozpuscilam razem z maslem na malym ogniu.
Wszystko zmieszalam.
Odnosnie 'biszkoptu' tez zaszla pewna modyfikacja.
Podpieklam 10 minut, wyjelam, delikatnie wysmarowalam masa, zawinelam i dalej do piekarnika na 8-9 minut.
(pieczone na 180 stopni w piekarniku elektrycznym, program grzalka gora dol z nawiewem).
Pozniej wlasnorecznie robiona polewa. I na wierzch skorka pomaranczowa.
Moja wersja jest dla tych lubiacych mak bo mialam mala blaszke, wiec bardziej rurka z kremem wyszla, niz rolada
Ale i tak jest pyszne
Re: rolada makowa - bardzo prosta
ja piernicze, cudo...
można prosić o wysyłkę kawałka pocztą? bo kurier jak zobaczy to sam zje ;D
można prosić o wysyłkę kawałka pocztą? bo kurier jak zobaczy to sam zje ;D
celiakia od lutego 1996
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: rolada makowa - bardzo prosta
Mniam mniam, poproszę kawałek
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.