rolada makowa - bardzo prosta

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: dorkub »

masa:
200 g maku mielonego
100 g skórki pomarańczowej lub inne bakalie
miód lub cukier
cynamon
cukier wanilinowy lub wanilia
aromat do ciasta

ciasto:
3 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru

Mak zalewamy wrzątkiem (lekko ponad poziom maku), gotujemy przez chwilę, dodajemy skórkę (lub inne bakalie), cukier/miód/inny słodzik, cynamon i cukier wanilinowy/wanilię (później trzeba ją wyjąć) oraz aromat. Gotujemy jakieś 10 min, mieszając aby się nie przypaliła i odstawiamy do ostygnięcia. Ma być w konsystencji budyniu.

Ciasto (przepis podany na jedną sztukę, jednak taka ilość masy wystarcza na dwie sztuki): Ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier, mąkę i proszek (cały czas mieszając). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - dobrze byłoby posmarować olejem. Pieczemy około 15 - 20 min w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy, kładziemy na ścierce ciastem do dołu i odrywamy papier (delikatnie, ale szybko!), nakładamy połowę masy i zwijamy jak roladę, owijamy w ścierkę i zostawiamy do wystygnięcia.

Można ją ozdobić według własnego życzenia :)

Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... :))
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: sandyy »

Ooo czyli masa juz na upieczony placek?
W glutenowym swiecie pamietam, ze na surowo sie dawalo hmmm

Pysznie wyglada :)

A foto kalkulatorem... :hahaha:
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: dorkub »

sandyy tak na upieczone, bo ciasto to biszkopt więc przed upieczeniem nie przejdzie :D

ma się ten kalkulator :gitara:
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: sandyy »

Aaa :P to temu moze wtedy mi wyszlo takie hmmm wilgotne :D
Kurcze waham sie, czy robic to ciacho, czy bezjajkowo z innego tematu :P
Jedno jest pewne, rolada bedzie :>

Nastepnym razem flesza nie wlaczaj... :okulary:
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: dorkub »

Jeżeli spróbujesz, nie będziesz żałować - właśnie sama zjadłam połowę. :D

hmm... zdjęcie jest bez flesza :P po prostu lśni swoją cudownością. ;)
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: sandyy »

dorkub pisze:
hmm... zdjęcie jest bez flesza :P po prostu lśni swoją cudownością. ;)

Wierze :gitara:

:hahaha:

Ale mi narobilas smaka ;)
Awatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 266
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: Derwid »

dorkub pisze:Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... :))
Ja chcę taki kalkulator!

A rolada wygląda apetycznie.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8122
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: Leeloo »

super sprawa i wcale nie taka skomplikowana na jaką ciacho wygląda :D
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: sandyy »

Leeloo pisze:super sprawa i wcale nie taka skomplikowana na jaką ciacho wygląda :D
Opowiem Ci potem, jak wyszlo :drunk:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8122
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: Leeloo »

liczę na to, Kierowniku :batman:
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: dorkub »

Derwid pisze:
dorkub pisze:Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem... :))
Ja chcę taki kalkulator!

A rolada wygląda apetycznie.
Kalkulatory poszły, wersja limitowana :okulary:

Sandyy, i jak poszło?
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: sandyy »

Jak pojdzie :D

Robic 2 dni przed wigilia = nie bedzie szamki w wigilie

Robiac dzis jest szansa, ze sie uchowa :)


EDIT:

Zrobilam :okulary:
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: sandyy »

Wiec:

Zmodyfikowalam troche przepis :>

Mase makowa zrobila troszke inaczej:
400g maku Kresto
80g masla
3/4 szklanki miodu
kandyzowana skorka pomaranczowa Lidl
zurawina suszona Lidl
sliwka suszona Lidl
morele suszone Lidl
aromat migdalowy Dr. Oetker
1,5 cukru waniliowego (ja dalam Dr. Oetker, ale wlasnie doczytalam na stronie producenta, ze mozliwe sa w tym produkcie zanieczyszczenia krzyzowe... wiec odradzam :( )

Mak zalalam goraca woda, gotowalam przez okolo 30 minut.
Odcedzilam i zostawilam do odsaczenia na kilkanascie minut.
Zmielilam mak dwukrotnie.
Bakalie pokroilam na drobne czesci.
Miod rozpuscilam razem z maslem na malym ogniu.
Wszystko zmieszalam.

Odnosnie 'biszkoptu' tez zaszla pewna modyfikacja.
Podpieklam 10 minut, wyjelam, delikatnie wysmarowalam masa, zawinelam i dalej do piekarnika na 8-9 minut.
(pieczone na 180 stopni w piekarniku elektrycznym, program grzalka gora dol z nawiewem).

Pozniej wlasnorecznie robiona polewa. I na wierzch skorka pomaranczowa.

Moja wersja jest dla tych lubiacych mak :D bo mialam mala blaszke, wiec bardziej rurka z kremem wyszla, niz rolada :D
Ale i tak jest pyszne :gitara:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: dorkub »

ja piernicze, cudo...

można prosić o wysyłkę kawałka pocztą? bo kurier jak zobaczy to sam zje ;D
celiakia od lutego 1996 ;)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: rolada makowa - bardzo prosta

Post autor: Anula80 »

Mniam mniam, poproszę kawałek :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ