Kruche ciasto - baza
Moderator: Moderatorzy
Kruche ciasto - baza
Mój sprawdzony przepis na kruche ciasto, które może być bazą do tart lub ciasteczek:
Ciasto:
- 300 g mieszanki mąk bezglutenowych (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki ryżowej i 40 g mąki ziemniaczanej)
- 200 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 2 jajka
Ciasto szybko zagnieść, włożyć do lodówki do schłodzenia, następnie można np. rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, a blaszkę w międzyczasie wstawić do lodówki, żeby ciasto jeszcze raz schłodzić. Kruche ciasteczka muszą być włożone bardzo zimne do gorącego piekarnika - wtedy najlepiej wychodzą.
Piec ok. 12 minut.
I można zrobić na przykład ciasteczka, jak tu http://u-moniki.blogspot.com/2015/01/kr ... kowym.html
Ciasto:
- 300 g mieszanki mąk bezglutenowych (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki ryżowej i 40 g mąki ziemniaczanej)
- 200 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 2 jajka
Ciasto szybko zagnieść, włożyć do lodówki do schłodzenia, następnie można np. rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, a blaszkę w międzyczasie wstawić do lodówki, żeby ciasto jeszcze raz schłodzić. Kruche ciasteczka muszą być włożone bardzo zimne do gorącego piekarnika - wtedy najlepiej wychodzą.
Piec ok. 12 minut.
I można zrobić na przykład ciasteczka, jak tu http://u-moniki.blogspot.com/2015/01/kr ... kowym.html
Re: Kruche ciasto - baza
Dziękuję
Re: Kruche ciasto - baza
Jak z wypasionej książki kucharskiej! Cudne!
Re: Kruche ciasto - baza
musze sprobowac
Te ciastka po upieczeniu sa twarde, czy sypiace sie?
Te ciastka po upieczeniu sa twarde, czy sypiace sie?
Re: Kruche ciasto - baza
Są w sam raz - gdy dodamy jajka do kruchego ciasta na mące pszennej, ciasto wyjdzie faktycznie za twarde. Ale w cieście bg będzie się odpowiednio kleiło i nie będzie twarde. Testowałam kruche ciasto z ugotowanymi żółtkami i mi się rozsypało, a potem ratowałam się tak: http://u-moniki.blogspot.com/2015/01/plan-b.html
Koniecznie daj znać, jak wyszło!
Koniecznie daj znać, jak wyszło!
Re: Kruche ciasto - baza
Czy powyższy przepis sprawdzi sie też dla ciasta, które ma byc spodem pod sernik? Znaleziony w internecie przepis na bezglutenowy spód zwyczajnie sie rozsypuje, nie jest sie w stanie nawet go nabrać po upieczeniu... Pomocy
Re: Kruche ciasto - baza
Myślę że jak najbardziej się nada.
A najprostszy to chyba zwyczajnie zmielić kruche ciastka BG z jakimś stałym tłuszczem np olejem kokosowym czy masłem.
A najprostszy to chyba zwyczajnie zmielić kruche ciastka BG z jakimś stałym tłuszczem np olejem kokosowym czy masłem.
Re: Kruche ciasto - baza
A jak myślicie, czy dodając do tego ciasta cukru wyjdzie z niego coś jak kruszonka?
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
Re: Kruche ciasto - baza
Robiłam jabłecznik na kruchym cieście z polecanego przepisu. Glutenowi nie zorientowali się A moja mama ( mega wybredna!!!) poprosiła o dokładkę. Najlepsza baza kruchego ciasta jaką kiedykolwiek piekłam
Dzięki
Dzięki
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Kruche ciasto - baza
Dziewczyny - Anja i Jadovita napiszcie proszę czy używałyście "mieszanki mąk bezglutenowych (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki ryżowej i 40 g mąki ziemniaczanej)"
Robię ostatnio kruche z bezą i agrestem bądź porzeczkami. Beza jest pyszności , natomiast kruche: mix C Schara, margaryna, żółtka, cukier jest sypkie. Jestem zła , bo niweczy to efekt moich starań. Szkoda,że w powyższym przepisie trzeba dać całe jajka - bo nici z bezy . Ewentualnie można by wykorzystać taki spód do kruszańca - pleśniaka
racja do pleśniaka też nie - przecież tam też ubija się białka na jedną z warstw z cukrem i kisielem
Może ktoś ma przepis na kruche nierozpadające się, gdzie byłyby tylko żółtka ?
Czekam i sprawdzam posty
Robię ostatnio kruche z bezą i agrestem bądź porzeczkami. Beza jest pyszności , natomiast kruche: mix C Schara, margaryna, żółtka, cukier jest sypkie. Jestem zła , bo niweczy to efekt moich starań. Szkoda,że w powyższym przepisie trzeba dać całe jajka - bo nici z bezy . Ewentualnie można by wykorzystać taki spód do kruszańca - pleśniaka
racja do pleśniaka też nie - przecież tam też ubija się białka na jedną z warstw z cukrem i kisielem
Może ktoś ma przepis na kruche nierozpadające się, gdzie byłyby tylko żółtka ?
Czekam i sprawdzam posty