Przepis zaciągnięty z: http://nakuchennymprogu.pl/kukurydziane ... z-parowka/
Zmieniony na potrzeby własne .
SKŁADNIKI:
1 szklanka maślanki/zsiadłego mleka
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
bazylia
130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
kilka cienkich parówek
1 łyżeczka lubczyku
szczypta chili (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki innych ulubionych przypraw
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą z lubczykiem, chili i kminkiem. Dodać sodę, a następnie mąkę gryczaną oraz słodką paprykę i kurkumę. W osobnym naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie mieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, posolić, a na końcu wlać maślankę i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości (polecam formę silikonową, bez żadnych papilotek – muffinki same z niej wyskakują i nie trzeba ich obierać z przyklejającego się do ciasta papieru). Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki * (równy długością wysokości formy). Ja dodatkowo każdą parówkę owinęłam liściem świeżej bazylii. Piec na złoto 15-20 minut.
*ta wersja bardziej przypomina hod-dogi, ale można parówkę pokroić w kosteczki i zmieszać z ciastem. Mi osobiście to właśnie bardziej odpowiada .
Muffinki z parówką / mini hod-dogi
Moderator: Moderatorzy
Muffinki z parówką / mini hod-dogi
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.