Jak osłodzić sobie dzień? Warto spróbować ciasta marchewkowego z produktów Incoli!
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 200 g startej drobno marchewki
- 60 g orzechów włoskich
oraz:
- 150 g kremowego serka np. mascarpone
- 50 g śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka cukru pudru
- garść posiekanych orzechów włoskich do ozdoby
Sposób przygotowania:
Olej i jajka łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę – mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek łączymy rózgą kuchenną. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek i śmietankę miksujemy w jednej misce do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder. Miksujemy do połączenia. Przekładamy krem na wierzch ciasta. Wyrównujemy, a potem posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe
Moderator: Moderatorzy
Re: Ciasto marchewkowe
ooo przyda się przepis - zawsze chciałam spróbować zrobić ciasto marchewkowe 
