Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: pt 25 mar, 2016 07:53
Lokalizacja: Warszawa

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Post autor: magda_90 »

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki bezglutenowej (ja dałam jedną szklankę gryczanej, jedną ryżowej i pół owsianej)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut (jeżeli wasz piekarnik mocno piecze to spód wystarczy podpiec tylko 5 - 10 minut, ja piekłam 20 to pod koniec pieczenia - już ze wszystkim - spód mi się przypalił i był przez to gorzki). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

* Zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią.

źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruc ... owa-pianka

Kolejne ciasto, które zrobiłam w wersji bezglutenowej. Jest pyszne :043: , dawno nie jadlam tak dobrego ciasta. Tej kruchości w związku z mąkami bezglutenowymi tak bardzo nie czuć - ciasto i tak ma być kruche.
W przepisie jest ciasto z malinami ale ja dałam truskawki. Podobno można dać każdy owoc. Rodzicom bardzo zasmakowało więc zrobili swoją wersję aby nie wyjadać mojego :043: Moje i tak poszło w trymiga - zjadłam je razem ze swoim chłopakiem.
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
ODPOWIEDZ