Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i owocami (bez MIXu)

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: pt 25 mar, 2016 07:53
Lokalizacja: Warszawa

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i owocami (bez MIXu)

Post autor: magda_90 »

Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 120 g drobnego cukru
- świeżo otarta skórka z cytryny
- 120 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, ubiajając po każdym dodaniu. Dodać żółtka i ubić. Dodać skórkę z cytryny i ubić do połączenia. Bezpośrednio do misy z ubitymi jajkami przesiać skrobię ziemniaczaną i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Podczas studzenia ciasto lekko opadnie na środku, wystarczy tą nierówność skorygować nożem podczas przecinania ciasta na 2 krążki.

Składniki na krem budyniowy z mascarpone:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 250 g mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
- 40 ml zimnej wody

Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować, chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.
Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.
W misie miksera umieścić schłodzony serek mascarpone i krótko ubić (mieszadła do ubijania piany z białek). Dodawać zimny budyń, w trzech turach, nie zaprzestając ubijania. Budyń będzie gęsty i grudkowaty, ale podczas miksowania z serkiem mascarpone zamieni się w jednolity krem budyniowy (cierpliwości! ;-).
Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu budyniowego np. z 1 - 2 łyżkami (by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny). Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu budyniowego i zmiksować do połączenia.

Ponadto:
- 300 g malin
- cukier puder do oprószenia
- 3 łyżki limoncello (lub soku z cytryny) wymieszane z zimną przegotowaną wodą do otrzymania 1/3 szklanki ponczu

Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 2 krążki, lekko je nasączyć ponczem. Przełożyć je kremem budyniowym z wymieszanymi delikatnie malinami. Składając ciasto pamiętać, by górna część biszkoptu nie była od strony nasączonej ponczem. Oprószyć suto cukrem pudrem.

źródło: http://www.mojewypieki.com/post/torta-m ... -i-owocami

Jestem wniebowzięta z powodu tego biszkopta – nie wiedziałam że można takie ciasto zrobić tylko i wyłącznie wykorzystując samą mąkę ziemniaczaną. Biszkopt jest puszysty, mięciutki i nie kruszy się. Nie jest też suchy jak typowe bezglutenowe wypieki. Na pewno już nie będę korzystała z żadnych innych przepisów na biszkopty bezglutenowe. Dodatkowo można zrobić wersję ciemną zastępując część mąki zwykłym bezglutenowym kakaem. Krem też jest super jednak ja dodaje do niego podczas ubijania łyżkę cukru pudru – bez tego jest mało słodki. Naprawdę polecam :)
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
ODPOWIEDZ