Ciemny biszkopt

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
słodki facet
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
Lokalizacja: Kraków

Ciemny biszkopt

Post autor: słodki facet »

Jakby ktoś był zainteresowany ciemnym biszkoptem to poniżej podaję składniki na taki :)

- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao

Składniki na okrągłą formę 24 cm.

Obrazek

Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).

Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.

Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.

Obrazek

Z takiego biszkoptu zrobiliśmy taki torcik :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: Anja »

Biszkopt super, ale masa wygląda obiecująco.
Awatar użytkownika
słodki facet
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: słodki facet »

Anja: masa była śmietankowa z mascarpone a w środku żelka dyniowo-pomarańczowa ;)
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: uniaczek »

Mąka z tapioki jakiego producenta?
Parokrotnie chciałam kupić mąkę z tapioki, bo ktoś powiedział, że dobrze służy wypiekom, ale oznaczonej kłosem nie znalazłam :/
Awatar użytkownika
słodki facet
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: słodki facet »

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: pleomorfa »

Ja kupuję tę pierwszą podaną przez Słodkiego Faceta :).
A torcik robi mega wrażenie.
Jeśli mogę zapytać o przystrojenie, również robiliście sami każdy element?

Pozdrawiam
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
słodki facet
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: słodki facet »

pleomorfa: dzięki ;)

tak :) trumienki i nagrobki z orzechowego ciasta kruchego, kości z bezików, pomarańczowe kule z żelki dyniowej :)
Minutka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: wt 24 sty, 2017 09:01
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: Minutka »

słodki facet: czy cukier kryształ mozna zastąpić cukrem kokosowym bądź miodem rzepakowym ? :) albo ksylitol ?:)
Izabela :)
Awatar użytkownika
słodki facet
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: słodki facet »

Minutka: raz używałem cukru kokosowego i nawet wyszło :) Ksylitolu nie używam ale można spróbować - cukier jest potrzebny do stworzenia stabilnej piany z białek. Jeżeli chodzi o miód to nie bardzo go widzę w tym zastosowaniu
Minutka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: wt 24 sty, 2017 09:01
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciemny biszkopt

Post autor: Minutka »

słodki facet: Dziękuję :) będę eksperymentować :D
Izabela :)
ODPOWIEDZ