

Składniki na biszkoptowe kocie języczki:
– 105g białka jajka (3 jaja)
– 65g cukru kryształ
– 55g żółtka jaj (2-3 jajka)
– 20g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 15g skrobi z tapioki
– cukier puder
Składniki na około 40 języczków
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem (20g) na jasną i puszystą masę. Białka z cukrem (65g) ubić na sztywną pianę. Następnie połączyć delikatnie żółtka z białkami. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy ośmiocentymetrowe języczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec wyciśnięte języczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 12-13 minut aż języczki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Języczki sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska lub też jeden z elementów deseru tiramisu (tutaj przepisik na TIRAMISU bezglutenowe - http://kuchennewariacje.pl/bezglutenowe-tiramisu/

