Bezglutenowe biszkoptowe kocie języczki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
słodki facet
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
Lokalizacja: Kraków

Bezglutenowe biszkoptowe kocie języczki

Post autor: słodki facet »

Jakby ktoś miał ochotę przygotować sobie małe biszkoptowe kocie języczki to zapraszam :)

Obrazek

Składniki na biszkoptowe kocie języczki:

– 105g białka jajka (3 jaja)
– 65g cukru kryształ
– 55g żółtka jaj (2-3 jajka)
– 20g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 15g skrobi z tapioki
– cukier puder

Składniki na około 40 języczków

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem (20g) na jasną i puszystą masę. Białka z cukrem (65g) ubić na sztywną pianę. Następnie połączyć delikatnie żółtka z białkami. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.

Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy ośmiocentymetrowe języczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec wyciśnięte języczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 12-13 minut aż języczki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.

Języczki sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska lub też jeden z elementów deseru tiramisu (tutaj przepisik na TIRAMISU bezglutenowe - http://kuchennewariacje.pl/bezglutenowe-tiramisu/ ;) ) :)
ODPOWIEDZ