PIEGUS - bez mleka i glutenu

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

PIEGUS - bez mleka i glutenu

Post autor: iwaz »

PIEGUS - bez mleka i bez glutenu

- 1szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego przesianego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka albo szklanka bialek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- odrobina olejku migdałowego - niekoniecznie
--------------------------------------------------------------------------------------
jajka ubic z cukrem
mąkę , mak , proszek do pieczenia wymieszać
ciągle ubijając dodawać na przemian troszke mąki z makiem troszkę oleju
masę przelać do korytka

piec w temp 180 stopni przez 50 minut
babcia Marysia
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Zrobiłam to ciasto na święta. Spodobało mi się , bo nie było takie drastycznie bezglutenowe. Dodałam jeszcze cukier waniliowy, a formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą (bezglutenową).
Wyszło pyszne - zajadała się cała moja rodzina ( w tym część nieświadoma mojej bezglutenowości).
Dziękuję i polecam !
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

Post autor: iwaz »

Zastąpiłam szklankę maku szklanką wiórek kokosowych
PYCHOTA
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Na Wielkanoc upiekłam w wersji kokosowej i tez wyszło super. A wiórki jakoś się wtopiły i nie było ich bardzo czuć
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aśka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 03 sty, 2004 23:29
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: Aśka »

święta tuż tuż, więc proszę o podpowiedź - to ubijanie to jaką końcówką? taką jak do ubicia piany z białek czy takimi od miksera: http://www.megamedia.pl/_p/14/n/miksery ... p14876.jpg

pytanie może wydawać się głupie ale ja rzadko coś piekę, więc proszę o wyrozumiałość :)))
Obrazek
>>pozdrawiam<<
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Aśka pisze:święta tuż tuż, więc proszę o podpowiedź - to ubijanie to jaką końcówką? taką jak do ubicia piany z białek czy takimi od miksera: http://www.megamedia.pl/_p/14/n/miksery ... p14876.jpg
Właśnie taką końcówką jaka jest na zdjęciu ubija się piane z białek.
Oczywiście do wspomnianego przepisu te mieszadła też są odpowiednie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aśka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 03 sty, 2004 23:29
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: Aśka »

Dziękuje Agniesiu :) w najbliższy weekend zrobię przedświąteczną próbę :)
Obrazek
>>pozdrawiam<<
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Aśka, to jeszcze tak w ramach podpowiedzi :) Gdy ciasto robi się gęste, zazwyczaj w czasie dodawania sypkich składników, zmieniam te końcówki do ubijania na końcówki do zagniatania ciasta (takie jakby sprężynki).
Obrazek
Awatar użytkownika
Aśka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 03 sty, 2004 23:29
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: Aśka »

No to piegus upieczony - rewelacja :) na święta będzie powtórka :)
dzieki za podpowiedzi :)
Obrazek
>>pozdrawiam<<
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

To może i ja na te Swięta upiekę tego Piegusa.
Niestety marna ze mnie kucharka,wiec obawiam co z tego ciasta wyjdzie :(

ale kto nie próbuje ten...nie je :D
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

Post autor: iwaz »

mysle, ze tego placka nie da sie zepsuc - moja 12 letnia córka nauczyła piec piegusa swoje koleżanki
powodzenia :)
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

W kuchni jestem ,,nogą'' ale piegus wyszedł mi pyszny.Drugim razem brakło mi jajek przepiórczych ale uzupełniłam wodą gazowaną i dodałam troche mąki kukurydzianej i też był dobry.Jutro też będe piekła piegusa ,ale zamiast maku dodam posiekane orzechy.-Iwaz ,wielkie DZIĘKI za przepis.POZDRO :D
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: sob 21 lip, 2007 15:50
Lokalizacja: Goleniów

Post autor: EMILA »

A czy zamiast mąki ziemniaczanej można dać zwykłą mąkę bezglutenową? Czy też wyjdzie na takiej mące?
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

Post autor: iwaz »

oryginalny przepis na piegusa byl z mąki pszennej, więc myśle ze spokojnie wyjdzie z koncentratu
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Ja upiekłam piegus dziś - i faktycznie, super ciasto!
Rodzina pożarła w okamgnieniu.
W dodatku właściwie wcale się nie kruszy, a robi błyskawicznie i prosto.
:D
Ostatnio zmieniony ndz 28 gru, 2008 20:20 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ