pączki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nicponwkuchni
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 12 kwie, 2017 12:34

pączki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Post autor: nicponwkuchni »

Cześć,

Zrobiłam super pączki i wstawiam Wam przepis. Może na jutro się Wam przyda :)

SKŁADNIKI
150 g mąki owsianej bezglutenowej (wyszły też z mąki gryczanej)
100 g mąki ziemniaczanej (skrobii)
100 g mąki ryżowej jasnej
1,5 łyżeczki gumy ksantanowej
0,5 płaskiej łyżeczki soli
0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
50 g cukru ok 1/4 szklanki
25 g drożdży świeżych lub 2,5 łyżeczki suchych
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1 szklanka mleka roślinnego
60 g margaryny bezmlecznej ( ja używam Alasan BIO)
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużej misce mieszam mąki, gumę ksantanową, sodę, sól i cukier. Miksuję je razem mikserem by się wymieszały dobrze i napowietrzyły.
Drożdże rozkruszam w miseczce i zalewam 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i mieszam aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiam na 15 minut. Jeśli masz drożdże sche pomiń ten krok i wsyp je do miski z mąkami.
Resztę mleka podgrzewam z masłem, margaryną, aż do rozpuszczenia, odstawiam z ognia i lekko studzę.
Do miski z mąkami wlewam zaczyn drożdżowy, ocet i płynną aquafabę. Mieszam.
Dodaję ciepłą ale nie gorącą resztę mleka z rozpuszczoną margaryną. Mieszam łyżką aż całość się połączy Ciasto będzie lepkie, trochę jak chlebowe i tak właśnie ma być.
Ciasto wykładam na arkusz papieru do pieczenia. Biorę drugi arkusz i kładę na górę. Rozwałkowuję ciasto przez papier na grubość od 0,5 cm. Zdejmuję górny papier.
Posypuję placek ciasta mąką ryżową i wykrawam kółka szklanką, a kieliszkiem mniejsze kółeczka w środku. Bardzo delikatnie przenoszę na obsypany mąką blat lub na zdjęty wcześniej papier do pieczenia oponki ciasta i małe kółeczka, z których będą słodkie małe pączusie i przykrywam ściereczką. Z resztę ciasta znów wałkuję i znów wykrawam oponki.
Zostawiam przykryte ściereczką aż urosną.
Smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Przekładam na papierowy ręcznik.
Jeszcze ciepłe polewam lukrem z cukru pudru (lubksylitolu pudru) łyżki soku z cytryny i gorącej wody.
Moja pyszna kuchnia głównie bez glutenu, mleka i jajek a także białego cukru
https://nicponwkuchni.pl
ODPOWIEDZ