Makaron
Moderator: Moderatorzy
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Makaron
Zna ktoś może jakiś przepis na makaron? Najlepiej żeby głównym składnikiem była mąka ryżowa albo kukurydziana - szukam alternatywy dla super drogich makaronów takich ja Schaer z których część jest tak naprawde naturalnie bezglutenowa - np pene (mąka ryżowa, kukurydziana i ekstrakt grochu).
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
Witam, wrzuć w google"przepis na makaron bezglutenowy",natychmiast wyskoczy ci strona poradnikzdrowie.pl i juz na pierwszy rzut oka spostrzeżesz przepis na interesujący cię makaron.Notabene-jeszcze nie wyprobowałam przepisu-ale jesli wyjdzie ci faaajny daj znać proszę. Smaacznego .
Pozdr, BuenaDzidzia
Pozdr, BuenaDzidzia
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Znalazłam ten przepis i średnio mi się podoba.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 7_3666.htm
Domowy makaron bezglutenowy
* szklanka mąki kukurydzianej,
* pół szklanki mąki ziemniaczanej,
* łyżeczka oleju,
* jajko,
* ciepła woda.
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.
Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm. Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka. Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.
Próbowałam już piec z mąki kukurydzianej, wiem, że jest strasznie krucha i mam wrażenie, że nawet łazanki będą problemem. Konieczny byłby sprytny dodatek czegoś klejącego, co zastąpi gluten.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 7_3666.htm
Domowy makaron bezglutenowy
* szklanka mąki kukurydzianej,
* pół szklanki mąki ziemniaczanej,
* łyżeczka oleju,
* jajko,
* ciepła woda.
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.
Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm. Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka. Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.
Próbowałam już piec z mąki kukurydzianej, wiem, że jest strasznie krucha i mam wrażenie, że nawet łazanki będą problemem. Konieczny byłby sprytny dodatek czegoś klejącego, co zastąpi gluten.
To już łatwiej chyba zrobić kluski kładzione. Ja robię z mixu uniwersalnego + 2 jajka. Mąki używam tyle ile "wchodzi" (to zależy od wielkości jajek). I kiedyś znalazłam fajny sposób na "kładzenie" klusek - ciasto (gęste) trzeba wyłożyć na deseczkę - ja używam szklanej, takiej do krojenia - i nad gotującą wodą odkraiwać kluseczki. Idzie to szybko, kluseczki są jednakowej wielkości. I to wszystko. IMHO takie kładzione są lepsze od kupnych, poza tym nadają się do odgrzania na drugi dzień.
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: pt 13 wrz, 2013 08:54
- Lokalizacja: Zielona Góra
Ja także go kupuję, jest bardzo dobry
Różnego rodzaju rolki i buty w atrakcyjnych cenach - http://www.sportxtreme.pl/
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: pt 27 wrz, 2013 10:57
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Ja do tej pory kupowałam ryżowy, ale wypróbuję ten z Sam Mills
Najlepsze fototapety na meble i obrazy - http://www.obrazoteka.pl/
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Zazwyczaj jest na tych środkowych regałach między owocami a lodówkami, czyli przy obecnych lub poprzednich stoiskach promocyjnych, są w charakterystycznych pomarańczowych opakowaniach z wizerunkiem kukurydzy. Ostatnio był znacznie tańszy, niż sugerowana cena, gdyż po 2,99zł, zrobiłem niezły zapas
http://fanlidla.pl/gazetka/2013.06.17.t ... zglutenowy
http://fanlidla.pl/gazetka/2013.06.17.t ... zglutenowy