SPAGHETTI A`LA CARBONARA
składniki:
- 200g makaronu (nie musi być spaghetti)
- 75g szynki
- 65g oliwy
- 75g pieczarek
- 125g pomidorów
- 2-3 jajka
- 40g śmietany
- sól
- pieprz
- 60g sera żółtego.
wykonanie:
Jeśli chodzi o ilość składników to ja robię na tak zwane oko ale podaję przepis wyjściowy od mojej kuzynki - która z racji zawodowego kucharzenia nawet jajka podaje w gramach ale tego wam oszczędziłam. Więc robimy tak: szynkę kroimy i podsmażamy, dodajemy pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy to na wolnym ogniu. Mieszamy jaja ze śmietaną i dodajemy sól, pieprz juz nie gotując i na koniec mieszamy z żółtym serem - lub posypujemy na wierzch jak kto woli. Makaron do wyboru.
SMACZNEGO
SPAGHETTI A`LA CARBONARA
Moderator: Moderatorzy
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
SPAGHETTI A`LA CARBONARA
Ostatnio zmieniony wt 20 cze, 2006 14:41 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
O nie nie vixi to nie jest przepis na spaghetti a`la carbonara.
Nie powinno w nim być pomidorów, pieczarek.
Szynk, śmietana, ser żółty to się zgadza
Ewentualnie zamiast szynki może być boczek.
Szynkę/boczek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodać masło, śmietanę i rozmieszane żółtka z serem. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku, już nie gotować. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać posypany zielenina.
Nie powinno w nim być pomidorów, pieczarek.
Szynk, śmietana, ser żółty to się zgadza

Szynkę/boczek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodać masło, śmietanę i rozmieszane żółtka z serem. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku, już nie gotować. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać posypany zielenina.
Jak nie jest taka sama, to już nie nazywa się carbonara. Nazwa (nie tylko w tym przypadku) bardzo dokładnie określa, co się w daniu znajduje. I (sorry, Winnetu) nie ma tam miejsca ani na pieczarki, ani na pomidory. Co nie zmienia faktu, że "carbonara" a`la Vixi brzmi bardzo apetycznievixi pisze:nie każda carbonara jest taka sama.

- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: SPAGHETTI A`LA CARBONARA
W sumie racja. Carbonara to jajka i boczek głównie (stąd ten "węgiel" w nazwie
).
Ale rzeczywiście przepis brzmi apetycznie. Spróbuję...
niekoniecznie na dzień przed obroną

Ale rzeczywiście przepis brzmi apetycznie. Spróbuję...
niekoniecznie na dzień przed obroną
