Pierś z kurczaka (moze byc podwojna) i 2 cebulki pokrojone w kostke podsmazyc
30 dkg pieczarek i 2 papryki pokroic, podsmazyc
ugotowac 1 i 1/2 szklanki ryzu na sypko
wymieszac zimny ryz z cala smietana, pieprzem i sola, dodac kurczaka z cebula, papryke i pieczarki i wymieszac
przelozyc do naczynia zaroodpornego, na wierzch wsypac puszke kukurydzy i ja tak powciskac zeby sie nie zesuszyla. Posypac startym zoltym serem
piec 20-30 minut w 170 stopniach, przed koncem mozna odkryc naczynie zeby sie serek przyrumienil
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Skrzydełka lub filety z piersi kurczaka na ryżu.
1 kg skrzydełek lub dwa filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
5 woreczków ryżu może być Parboiled firmy Sonko
2 cebule
przyprawy:oregano, estragon, bazylia, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz
2 łyżki oleju
6 szklanek wody
1 kostka masła
6 łyżeczek keczupu
1/Mięso myjemy i osuszamy
Przyprawy wsypujemy do miski:2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu, sól plus resztę przypraw do smaku. następnie 2 łyżki oleju i 6 szklanek wody.wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do zalewy mięso na 2 godziny.
2/Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch układamy pokrojoną w plastry cebulę a następnie mięso wyjęte z zalewy.
3/Wykonujemy sos.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy uprzednio przygotowaną zalewę i 6 łyżeczek keczupu. Dokładnie mieszamy.
4/ Na blachę wlewamy sos i wkładamy ją do nagrzanego(ok.200 stopni Celcjusza) piekarnika. pieczemy około 1 godz. i 20 min.
Naprawdę wspaniale pachnie i jeszcze lepij smakuje.
Smacznego.
1 kg skrzydełek lub dwa filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
5 woreczków ryżu może być Parboiled firmy Sonko
2 cebule
przyprawy:oregano, estragon, bazylia, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz
2 łyżki oleju
6 szklanek wody
1 kostka masła
6 łyżeczek keczupu
1/Mięso myjemy i osuszamy
Przyprawy wsypujemy do miski:2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu, sól plus resztę przypraw do smaku. następnie 2 łyżki oleju i 6 szklanek wody.wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do zalewy mięso na 2 godziny.
2/Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch układamy pokrojoną w plastry cebulę a następnie mięso wyjęte z zalewy.
3/Wykonujemy sos.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy uprzednio przygotowaną zalewę i 6 łyżeczek keczupu. Dokładnie mieszamy.
4/ Na blachę wlewamy sos i wkładamy ją do nagrzanego(ok.200 stopni Celcjusza) piekarnika. pieczemy około 1 godz. i 20 min.
Naprawdę wspaniale pachnie i jeszcze lepij smakuje.
Smacznego.