SPAGHETTI A`LA CARBONARA

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

SPAGHETTI A`LA CARBONARA

Post autor: vixi »

SPAGHETTI A`LA CARBONARA

składniki:

- 200g makaronu (nie musi być spaghetti)
- 75g szynki
- 65g oliwy
- 75g pieczarek
- 125g pomidorów
- 2-3 jajka
- 40g śmietany
- sól
- pieprz
- 60g sera żółtego.

wykonanie:

Jeśli chodzi o ilość składników to ja robię na tak zwane oko ale podaję przepis wyjściowy od mojej kuzynki - która z racji zawodowego kucharzenia nawet jajka podaje w gramach ale tego wam oszczędziłam. Więc robimy tak: szynkę kroimy i podsmażamy, dodajemy pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy to na wolnym ogniu. Mieszamy jaja ze śmietaną i dodajemy sól, pieprz juz nie gotując i na koniec mieszamy z żółtym serem - lub posypujemy na wierzch jak kto woli. Makaron do wyboru.

SMACZNEGO
Ostatnio zmieniony wt 20 cze, 2006 14:41 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

Vixi nam się rozbrykała dziś kulinarnie :D
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

wiesz w piątek mam obronę :P i robię wszystko żeby nie zwariować i nie uczyć się bo dymi mi się z czaszki...troszkę mnie strach obleciał więc zajęłam się przepisami :D
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

O nie nie vixi to nie jest przepis na spaghetti a`la carbonara.
Nie powinno w nim być pomidorów, pieczarek.
Szynk, śmietana, ser żółty to się zgadza :) Ewentualnie zamiast szynki może być boczek.

Szynkę/boczek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodać masło, śmietanę i rozmieszane żółtka z serem. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku, już nie gotować. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać posypany zielenina.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

to jest modyfikacja do podstawowej bazy - nie każda carbonara jest taka sama. W niektórych regionach używa się różnych dodatków.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

vixi pisze:nie każda carbonara jest taka sama.
Jak nie jest taka sama, to już nie nazywa się carbonara. Nazwa (nie tylko w tym przypadku) bardzo dokładnie określa, co się w daniu znajduje. I (sorry, Winnetu) nie ma tam miejsca ani na pieczarki, ani na pomidory. Co nie zmienia faktu, że "carbonara" a`la Vixi brzmi bardzo apetycznie :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: SPAGHETTI A`LA CARBONARA

Post autor: helenae1 »

W sumie racja. Carbonara to jajka i boczek głównie (stąd ten "węgiel" w nazwie :D ).
Ale rzeczywiście przepis brzmi apetycznie. Spróbuję...
niekoniecznie na dzień przed obroną ;)
ODPOWIEDZ