Makaron na szybko
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Makaron na szybko
Znacie może jakieś przepisy, takie proste na dania z makaronem? takie śmieszne dziwactwa typu mkaron z jajkiem i ketchupem kiedyś także często jadałam makaron z bułką tartą (teraz będzie bezglutenowo). Potrzebuje kilka takich drobnych przepisów bo moi rodzice wyjeżdzają na 3 tygodnie a nie chce paść z głodu. A z drugiej strony nie chce za dużo czasu poświęcać gotowaniu.
3-4 pomidorki poddusić na maśle (zdjąszy uprzednio skórkę), trochę odparować sos. Dodać sól, zioła prowansalskie, ewentualnie troszkę czosnku. Na drugiej patelni usmażyć (do wyboru):
1. pokrojone w paski piersi z kurczaka,
2. pokrojone na kawałki parówki,
3. filet z ryby (np. panga),
4. wędlinkę (sprawdzoną),
dodać do sosu pomidorowego. Można posypać tartym żółtym serem, ale niekoniecznie. Polać makaron (ew. ryż, kaszę jaglaną itp.). I już.
1. pokrojone w paski piersi z kurczaka,
2. pokrojone na kawałki parówki,
3. filet z ryby (np. panga),
4. wędlinkę (sprawdzoną),
dodać do sosu pomidorowego. Można posypać tartym żółtym serem, ale niekoniecznie. Polać makaron (ew. ryż, kaszę jaglaną itp.). I już.
makaron ze szpinakiem
pyszne nie zrarzać się
szpinak zamrożony na aptelnię kilka minut udusić dodAć pieprz, sól i spro czosnku potem wymieszać na patelni z ugotowanym makaronem posypać serem (jesli mozesz) tartym zółtym lub camabertem - pyszne
włoskie orginalne pesto jesli masz malaxer expresowe
garśc orzeszków ziemnych + garść łuskanych pestek dyni + pęczek natki pietruszki + pęczek świeżej bazylii (moze byc też suszona ale lepiej swieża) + 3 ząbki czosnku i i pół szklanki pół na pół woda z oliwą z oliwek mixujesz i masz pesto + sól pieprz - parmezan lub twardy ser do posypania
smacznego
na czasie 3 pomidiry w cząski + mała cukinia w kostkę +3 ząbki czosnku + bazylia 3 listki lub pół łyzeczki suszonej udusić 10 min na patelini pyszne do makaronu
generalnie makoaron można łączyć wg inwencji 8)
pyszne nie zrarzać się
szpinak zamrożony na aptelnię kilka minut udusić dodAć pieprz, sól i spro czosnku potem wymieszać na patelni z ugotowanym makaronem posypać serem (jesli mozesz) tartym zółtym lub camabertem - pyszne
włoskie orginalne pesto jesli masz malaxer expresowe
garśc orzeszków ziemnych + garść łuskanych pestek dyni + pęczek natki pietruszki + pęczek świeżej bazylii (moze byc też suszona ale lepiej swieża) + 3 ząbki czosnku i i pół szklanki pół na pół woda z oliwą z oliwek mixujesz i masz pesto + sól pieprz - parmezan lub twardy ser do posypania
smacznego
na czasie 3 pomidiry w cząski + mała cukinia w kostkę +3 ząbki czosnku + bazylia 3 listki lub pół łyzeczki suszonej udusić 10 min na patelini pyszne do makaronu
generalnie makoaron można łączyć wg inwencji 8)
Makaron ryżowy "rozmiękczyć" w garnku-tzn zanużyć w gorącej wodzie z dodatkiem soli. Przygotować sos: rozgrzać w garnuszku masło-można dodać czosnek, cebulkę itp, następnie wlać trochę rozcieńczonego przecieru pomidorowego, teraz dodać przyprawy: pieprz, sól, suszoną cebelkę, czosnek, bazylię, pietruszkę, paprykę słodką lub pikantną. Sos zagęszczamy mąką kukurydzianą. Polewamy nim makaron. Można dodać sera żółtego jak ktoś lubi i może.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Ja mam jeszcze taki przepis
Składniki (ilośc uzależnić od potrzeb):
*kiełbasa
*cebula
*makaron (ja używam świderków)
*ketchup
*sól i olej
1). Gotujemy makaron w osolonej wodzie
2). kroimy kiełbase (wg uznania, ja kroje w plasterki, a potem w paseczki)
3). kroimy cebule w drobną kostke (jeśli ktoś lubi smak cebuli to może pokroić w większe kwałki)
4). Nalewamy odrobine oleju na patelnie (najlepiej jakby była troche wyższa niż zwykła patelnia, coś w rodzaju woka), wrzucamy cebulke i podsmażamy chwileczke (ale dosłownie chwile)
5). wrzucamy kiełbase i podsmażamy tak długo aż kiełbaska nie nabieżae takiego ładnego kolorku ale nie za długo zeby cebuka się nie zwęgliła
6). ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnie (dlatego patelnia powinna być wyższa) i podsmażamy wszystko chwile
7). na koniec polać ketchupem do smaku
Proste i niezbyt wyrafinowane, ale smaczne i zabija głód.
Składniki (ilośc uzależnić od potrzeb):
*kiełbasa
*cebula
*makaron (ja używam świderków)
*ketchup
*sól i olej
1). Gotujemy makaron w osolonej wodzie
2). kroimy kiełbase (wg uznania, ja kroje w plasterki, a potem w paseczki)
3). kroimy cebule w drobną kostke (jeśli ktoś lubi smak cebuli to może pokroić w większe kwałki)
4). Nalewamy odrobine oleju na patelnie (najlepiej jakby była troche wyższa niż zwykła patelnia, coś w rodzaju woka), wrzucamy cebulke i podsmażamy chwileczke (ale dosłownie chwile)
5). wrzucamy kiełbase i podsmażamy tak długo aż kiełbaska nie nabieżae takiego ładnego kolorku ale nie za długo zeby cebuka się nie zwęgliła
6). ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnie (dlatego patelnia powinna być wyższa) i podsmażamy wszystko chwile
7). na koniec polać ketchupem do smaku
Proste i niezbyt wyrafinowane, ale smaczne i zabija głód.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
ja lubię makaron polany masełkiem i posypny cukrem lub tą samą wersję z białym serem rozprowadzonym śmietaną cukrem i żółtkiem - a na nie słodko to z oliwą z oliwek i przecierem pomidorowym z pudliszek, lub czosnkiem, albo tylko z oliwą i zółtym serem + śmietana gęsta
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
A ja uwielbiam cukinie wiec i makaron z cukinią gości u mnie często.
Potrzebna jest mała cukinia (nie takie wielkie przerośnięte) przekroić wzdłuża na połowę i znowu wzdłuż na połowę, wyciąć ten miękki środek, pokroić w cząstki a następnie podsmażyć na maśle doprawić solą i białym pieprzem dodać makaron całość połączyć. Wyłożyć na talerz i posypać startym żółtym serem. Smacznego :-)
Robi się szybko, prosto i jest pyszne
Potrzebna jest mała cukinia (nie takie wielkie przerośnięte) przekroić wzdłuża na połowę i znowu wzdłuż na połowę, wyciąć ten miękki środek, pokroić w cząstki a następnie podsmażyć na maśle doprawić solą i białym pieprzem dodać makaron całość połączyć. Wyłożyć na talerz i posypać startym żółtym serem. Smacznego :-)
Robi się szybko, prosto i jest pyszne
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Makaron z jajkiem.
Makaron gotujemy. Zostawiamy żeby woda skapała i żeby nie był taki świeżo ugotowany. Obsmażamy makaron na patelni na oleju. Wbijamy jajko lub dwa w zalezności od ilości ugotowanego makaronu. Jajko troszkę solimy zanim damy na patelnię. Smażymy to razem mieszając i gotowe.
Moja córcia to uwielbie. Zresztą ja też. Najczęściej robię to na kolację, gdy ugotuję zbyt dużo makaronu do rosołu.
Makaron gotujemy. Zostawiamy żeby woda skapała i żeby nie był taki świeżo ugotowany. Obsmażamy makaron na patelni na oleju. Wbijamy jajko lub dwa w zalezności od ilości ugotowanego makaronu. Jajko troszkę solimy zanim damy na patelnię. Smażymy to razem mieszając i gotowe.
Moja córcia to uwielbie. Zresztą ja też. Najczęściej robię to na kolację, gdy ugotuję zbyt dużo makaronu do rosołu.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
przepis na prostą i pyszną zapiekankę z makaronu
5 plasterkow szynki pokroic w kostke
1 cebule pokroic w kostke i dodac do szynki i poddusic, przyprawy dodac wg uznania
dodac 200ml śmietany łaciatej 30% lub 36% i tak poddusic lącznie az z gestnieje (5-10 minut)
do naczynia zaroodpornego dac:
1 op makaronu (ja dodaje krakowski muszelki lub swiderski)
20 dag sera zoltego startego
puszka groszku zielonego
podduszona zawartosc szynki cebuli i smietany
wymieszac wszystko posypac serem zoltym i wstawic do piekarnika.
Jest pyszne az teraz mi slinka pociekla
5 plasterkow szynki pokroic w kostke
1 cebule pokroic w kostke i dodac do szynki i poddusic, przyprawy dodac wg uznania
dodac 200ml śmietany łaciatej 30% lub 36% i tak poddusic lącznie az z gestnieje (5-10 minut)
do naczynia zaroodpornego dac:
1 op makaronu (ja dodaje krakowski muszelki lub swiderski)
20 dag sera zoltego startego
puszka groszku zielonego
podduszona zawartosc szynki cebuli i smietany
wymieszac wszystko posypac serem zoltym i wstawic do piekarnika.
Jest pyszne az teraz mi slinka pociekla