Przepis z jakiejś "normalnej" gazety:
Składniki:
1 łyżka masła;
20 dag ryżu;
2 szklanki bulionu warzywnego;
10 dag orzeszków ziemnych;
1 jabłko;
20 dag marchewki;
1 pęczek szczypiorku;
2 łyżki soku z cytryny;
20 dag tłustego twarożku;
sól, pieprz;
300 ml jogurtu naturalnego;
4 jajka;
1 łyżka mąki (oczywiście bezglutenowej);
4 łyżki startego żółtego sera;
olej do smażenia.
Wykonanie:
Na patelni stopić masło, wsypać ryż i usmażyć na szklisto. Wlać bulion, gotować aż będzie miękki (ok. 20 minut).
Orzeszki grubo posiekać, wymieszać z ryżem, wystudzić. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Szczypiorek umyć i posiekać. Jabłko obrać, miąższ zetrzeć i skropić sokiem z cytryny.
Twarożek utrzeć z jogurtem, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem oraz startą marchewką i jabłkiem. Przyprawić do smaku.
Do masy ryżowej dodać jajka, mąkę bg i starty żółty ser. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie porcje, lekko spłaszczyć formując owalne placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron (około 5 minut).
Placuszki podawać z sosem twarogowym.
Smacznego.
Placki ryżowe z orzeszkami ziemnymi
Moderator: Moderatorzy
placki ryżowe z orzeszkami ziemnnymi
Kabran, a czy robiłaś może te placki. Jeśli tak to podziel się czy są smaczne. Może ktoś inny z was je robił? :067: