Lazania wg standardowej receptury z modyfikacją własną Zamiast drogich płatów "Schar'a" użyłam krążków - wafli popkornowych "Sonko" - wyszło pycha Nie czuć w zasadzie różnicy, a jak czuć, to na plus - polecam!
A "moja" lazania to taka:
- mięso mielone z mieloną cebulą, czosnkiem i pieczarkami podsmażone. Do tego koncentrat pomidorowy i pomidory. Całość posolona/popieprzona/przyprawiona ziołowo "na włosko".
- sos beszamelowy - masło, mix mączny (jakikolwiek - np do wypieku chleba, ciasto naleśnikowo-makaronowe...), mleko - lekko posolony
- ser żółty w cienkich plastrach.
Na waflu kukurydzianym mięso, sos i ser. Potem znowu wafel, mięso, sos, ser. Ostatnia warstwa to wafel polany sosem i trochę sera.
Zapiekam jakieś 25-30 min - do zarumienienia sera
Polecam - palce lizać.....
Lazania z waflami kukurydzianymi
Moderator: Moderatorzy
Lazania z waflami kukurydzianymi
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
- olcia13-61
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 70
- Rejestracja: ndz 04 wrz, 2005 19:49
- Lokalizacja: Gdańsk
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Lazania z waflami kukurydzianymi
A może ktoś się pokusi na własny przepis na ciasto-płaty makaronowe?
Obiecuję, że jak znajdę chwilkę czasu, to zrobię eksperyment i się podzielę.
Pomysł już mam - chodzi o własną "mieszankę" mąk bezglutenowych.
Pierogi mi się na wigilię udały, może i lazania z tego będzie?
Czekam na innych odważnych
Obiecuję, że jak znajdę chwilkę czasu, to zrobię eksperyment i się podzielę.
Pomysł już mam - chodzi o własną "mieszankę" mąk bezglutenowych.
Pierogi mi się na wigilię udały, może i lazania z tego będzie?
Czekam na innych odważnych