- pomidorki koktajlowe lub normalne pomidory wczesniej obrane ze skorki i pokrojone w kostke wg uznania
- oiliwa z oliwek nie za dużo tak z 4 -5 lyzek
- czosnek 1-2 zabki
- sol, pieprz do smaku
Przepis jest moj wymyslony dlatego nie ma gramatury konkretnej ja robie dla 2 osob.
Oliwe rozgrzewamy na patelni ,wczucamy przecisniety czosnek ja daje jeden zabek sredniej wielkosci, chwileczke smazymy nie za dlugo gdyz szybko sie pali i jest gorzki, nastepnie pomidory ja wole obrane ze skorki, dlatego ze te koktajlowe trudno obrac a skorka podczas jedzenia denerwuje mnie na dwie osoby daje dwa srednie pomidory i chwile dusimy ok 15 minut,dodajemy sol, pieprz do smaku, wczesniej gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z pomidorami, danie gotowe.
Najlepsze jest w sezonie letnim, gdzie pomidory sa przepyszne i pachnace. Uwielbiam



