PENNE/RURKI W SOSIE SMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
echo204

PENNE/RURKI W SOSIE SMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Post autor: echo204 »

50 g masla
1 ł oliwy z oliwek
6 szalotek
450 g pieczarek (ja uzywam tych brazowych)
1 ł maki bezglutenowej
150 ml smietany
2 ł porto
115 g suszonych pomidorow, pokrojonych
szczypta galki muszkatalowej
350 g makaronu typu rurki/penne
sol, pieprz
2 ł posiekanej natki pietruszki

* smietane mozna zastapic sojowym odpowiednikiem, maslo - olejem, biale pieczarki sa malo wyraziste w smaku dlatego uzywam tych brazowych jednak jesli nie ma ich pod reka - kupne lesne lub borowiki beda w sam raz!

Roztopis maslo i oliwe na duzej patelni. Dodac szalotke i smazyc na malym ogniu ok. 4-5 minut (az zmieknie). Dodac pieczarki i smazyc kolejne 3-4 minuty. Dodac sol i pieprz, posypac maka i mieszac chwile.

Zdjac z ognia i wlac smietane i porto. Wymieszac, postawic na ogniu, dodac suszone pomidory, galke muszkatolowa i podgrzewac na malym ogniu przez ok. 7-8 minut mieszajac co jakis czas.

W miedzyczasie mozna zagotowac makaron. Odsaczyc, wrzucic na patelnie z sosem (makaron powinien byc lekko twardawy, inaczej sie rozpadnie), gotowac 3 minuty. Posypac pietruszka i gotowe !

Smaczne, sycace danie ! Prz podgrzewaniu polecam dolec odrobine mleka lub wody. Czsem robie wieksza ilosc sosu i nie mieszam calosci z makaronem, tylko gotuje go porcjami i wtedy mieszam (w poludnie raz, wieczorem czy nastepnego dnia znou - bezglutenowy makaron ma tendencje do twardnienia po paru godzinach i kiedy sie go wymniesza od razu i 'probuje' zjesc pozniej jest obrzydliwy).
ODPOWIEDZ