Coś pięknego!
Składniki:
• 200g ryżu basmati
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 300g młodych marchewek
• 300g szparagów
• 1/2 twardej gruszki
• 1 łyżka soku z cytryny
• skórka z 1/2 cytryny
• sól, pieprz
• 1 dojrzałe awokado (+ 1 łyżeczka cytryny, kilka listków mięty, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie podsmażamy na nim poszatkowaną drobno skórkę cytrynową (cytrynę najpierw sparzamy wrzątkiem, a następnie ostrym nożem odkrawamy skórkę tak żeby nie było na niej białej warstwy).
Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię ze skórką cytrynową i podsmażamy go przez kilka minut.
Następnie doprawiamy go sporą ilością pieprzu.
Marchewkę obieramy, szparagi myjemy i odłamujemy im twarde końcówki.
Marchewkę kroimy w kostkę lub pół-talarki, a szparagi kroimy na ok 5-6 części.
Warzywa przerzucamy na woka i smażymy na łyżce oleju przez ok 5-7 minut.
Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podsmażamy całość kolejne 3-4 minuty.
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, wybieramy miąższ łyżką i blendujemy go z miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na koniec ryż przesypujemy do warzyw, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Ryż podajemy z miętowym kremem z awokado
źródło:
http://vegancorner.pl/cytrynowy-ryz-ze- ... i-gruszka/
Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką! (danie wegańskie)
Moderator: Moderatorzy