PIECZARKI FASZEROWANE
Potrzebne są przede wszystkim duże pieczarki. Obrywamy grzybkom ogonki, zostawiamy kapelusze. Myjemy je, osuszamy na ściereczce, układamy w natłuszczonej foremce i przystępujemy do rzeczy najważniejszej, a mianowicie FARSZ (ilość na trzy duże sztuki): 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju do stanu zeszklenia 15 dkg drobno pokrojonych boczniaków + pokrojone ogonki z pieczarek dorzucamy do cebuli i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając. W miseczce łączymy 2 duże łychy gęstej śmietany z 2 jajkami, dużą ilością siekanej zielonej pietruszki, solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem (sporo), słodką mieloną papryka i szczyptą curry. Do masy śmietanowej dodajemy ostudzone boczniaki, 2-3 plastry mozarelli pokrojone w kostkę i tyle tartej bułki (bezglutenowej), żeby powstała gęsta, nie lejąca się masa. W każdy pieczarkowy kapelusz nakładamy łyżeczką tyle masy, żeby powstał kopczyk i posypujemy go z wierzchu odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 min, wyjmujemy, na każdym kopczyku układamy plasterek mozarelli i pieczemy jeszcze 5 min.
Pieczarki faszerowane
Moderator: Moderatorzy