poradźcie
Moderator: Moderatorzy
Niestety konkretnego przepisu nie znam, ale czytałam ostatnio bardzo ciekawy artykuł o pieczywie bezglutenowym: http://natoobe.pl/lifestyle/article/view/la_id/370. Myślę, że znajdziesz tak całkiem przydatne informacje. Portal ten promuje naturalny tryb życia, więc sprawdź też w ofercie czy nie posiadają przypadkiem produktów dla osób chorujących na celiakię. Pozdrawiam!
Re: poradźcie
większość przepisów na chleb proponowanych na tym forum jest bez w/w alegenów. Trzeba przeszukać wątki o chlebach.popkami pisze:Witam piszę w imieniu mamy, której syn jest uczulony m.in na gluten, laktozę, sacharozę, czy ktoś ma przepis na dobry chleb bez tych alergenów ?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
przepis na zakwas sprzed dwóch dni (wątek o chlebie amarantusowo-gryczanym):
viewtopic.php?t=4634
"Do słoika szklanego litrowego wrzucam ok. 2-3 łyżek mąki gryczanej, trochę soku z cytrynu ok 1-2 łyżeczek, zalewam wodą gazowaną ok. 150 ml do uzyskania konsystencji budyniu.. Wszystko dokłądnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu. Mieszam 2 razy dziennie. Co 1-2 dni dolewam wody gazowanej ok. 100 ml i z 2 łyżki mąki gryczanej."
Ja robię zakwas z mąki ryżowej, wody gazowanej, soku z cytryny i łyżeczki cukru, ALE - jak nie mogłam jeść cytryny, to używałam do zakwaszenia zagęszczonego soku jabłkowego (robi go firma Białuty) i wtedy nie dodawałam już cukru, bo sok jest i kwaśny, i słodki. O ile chory może spożywać cukier w takiej postaci.
Chleb wychodził jak zwykle. Ale teraz sama przymierzam się do zakwasu gryczanego bez cukru z powyższego przepisu.
A ksylitol ma same zalety - włącznie z tą, że nie pozwala rozwijać się żadnym grzybom - więc zakwasu się na nim nie uhoduje
viewtopic.php?t=4634
"Do słoika szklanego litrowego wrzucam ok. 2-3 łyżek mąki gryczanej, trochę soku z cytrynu ok 1-2 łyżeczek, zalewam wodą gazowaną ok. 150 ml do uzyskania konsystencji budyniu.. Wszystko dokłądnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu. Mieszam 2 razy dziennie. Co 1-2 dni dolewam wody gazowanej ok. 100 ml i z 2 łyżki mąki gryczanej."
Ja robię zakwas z mąki ryżowej, wody gazowanej, soku z cytryny i łyżeczki cukru, ALE - jak nie mogłam jeść cytryny, to używałam do zakwaszenia zagęszczonego soku jabłkowego (robi go firma Białuty) i wtedy nie dodawałam już cukru, bo sok jest i kwaśny, i słodki. O ile chory może spożywać cukier w takiej postaci.
Chleb wychodził jak zwykle. Ale teraz sama przymierzam się do zakwasu gryczanego bez cukru z powyższego przepisu.
A ksylitol ma same zalety - włącznie z tą, że nie pozwala rozwijać się żadnym grzybom - więc zakwasu się na nim nie uhoduje

To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski