
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (ja dodałam tylko słodką paprykę i kurkumę)
- 1/4 łyżeczki chili (jeśli chcecie uzyskać bardzie pikantną wersję użyjcie więcej)
Mąkę wrzucam do miski. Dodaję sól i przyprawy. Dokładnie mieszam.
W rondelku zagotowuję wodę z oliwą.
Wlewam gorącą wodę do mąki i dokładnie mieszam. Gdy już składniki się lekko połączą i ciasto nie parzy dłoni, zagniatam je ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiam na ok. 10 min.
Ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowuję. Wykrawam trójkąty, które wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiam moje nachosy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 min. Czas pieczenia zależy od tego, jak cienkie jest ciasto.
U mnie piekło się nieco dłużej. Nie wiem czy nie powinno być 180C z termoobiegiem. Sprawdzę następnym razem.
Źródło: http://truetastehunters.blogspot.com/20 ... achos.html