Domowa chałwa
Moderator: Moderatorzy
Domowa chałwa
Składniki:
200 g sezamu łuskanego
3 łyżki miodu
opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak.
Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem.
Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
źródło:
http://dziecisawazne.pl/przepis-na-domowa-chalwe/
200 g sezamu łuskanego
3 łyżki miodu
opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak.
Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem.
Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
źródło:
http://dziecisawazne.pl/przepis-na-domowa-chalwe/
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Domowa chałwa
Mniam mniam mniam chałwunia
Może po świętach wypróbuję

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula robimy razem 
Jestem ciekawa, jak bardzo rozni sie od sklepowej..

Jestem ciekawa, jak bardzo rozni sie od sklepowej..

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Na pewno jest smaczniejsza 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Robiłam keidyś chałwę, tak mi brakuje tego smaku, tak się nią zajadałam
. Próbowałam raz zamienić miód na ksylitol rozpuszczony w wodzie ale nie wyszło
.
Ktoś kiedyś pisał, ze syrop z agawy ma IG 20. Nie wiem jaką ma on konsystencję? Czy w lodówce zgęstnieje? Myślicie, ze można nim zastąpić miód?

Ktoś kiedyś pisał, ze syrop z agawy ma IG 20. Nie wiem jaką ma on konsystencję? Czy w lodówce zgęstnieje? Myślicie, ze można nim zastąpić miód?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Może zastąpić. Nie powinien zgestniec, to syrop.
Ale chyba właśnie powinien, w przypadku chałwy. Inaczej będzie za rzadka. Chałwa po trzymaniu w lodówce, powinna dać się pokroić. Miód jednak trochę gęstnieje w lodówce.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Sprawdziłam, chałwa z syropem z agawy zamiast miodu, tez może być
. Po trzymaniu w lodówce także gęstnieje i daje się pokroić.... może nie jest tak twarda jak z miodem ale mi to nie przeszkadza.