Domowa chałwa
Moderator: Moderatorzy
Domowa chałwa
Składniki:
200 g sezamu łuskanego
3 łyżki miodu
opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak.
Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem.
Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
źródło:
http://dziecisawazne.pl/przepis-na-domowa-chalwe/
200 g sezamu łuskanego
3 łyżki miodu
opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak.
Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem.
Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
źródło:
http://dziecisawazne.pl/przepis-na-domowa-chalwe/
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Domowa chałwa
Mniam mniam mniam chałwunia
Może po świętach wypróbuję

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Domowa chałwa
Anula robimy razem 
Jestem ciekawa, jak bardzo rozni sie od sklepowej..

Jestem ciekawa, jak bardzo rozni sie od sklepowej..

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Domowa chałwa
Na pewno jest smaczniejsza 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Domowa chałwa
Robiłam keidyś chałwę, tak mi brakuje tego smaku, tak się nią zajadałam
. Próbowałam raz zamienić miód na ksylitol rozpuszczony w wodzie ale nie wyszło
.
Ktoś kiedyś pisał, ze syrop z agawy ma IG 20. Nie wiem jaką ma on konsystencję? Czy w lodówce zgęstnieje? Myślicie, ze można nim zastąpić miód?


Ktoś kiedyś pisał, ze syrop z agawy ma IG 20. Nie wiem jaką ma on konsystencję? Czy w lodówce zgęstnieje? Myślicie, ze można nim zastąpić miód?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Domowa chałwa
Może zastąpić. Nie powinien zgestniec, to syrop.
Re: Domowa chałwa
Ale chyba właśnie powinien, w przypadku chałwy. Inaczej będzie za rzadka. Chałwa po trzymaniu w lodówce, powinna dać się pokroić. Miód jednak trochę gęstnieje w lodówce.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Domowa chałwa
Sprawdziłam, chałwa z syropem z agawy zamiast miodu, tez może być
. Po trzymaniu w lodówce także gęstnieje i daje się pokroić.... może nie jest tak twarda jak z miodem ale mi to nie przeszkadza.

Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.